You are here

Υπερκαλύπτεται το μερίδιο των ΚΑ

08/04/2015 11:11
To μερίδιο αγοράς που κατείχαν οι Κυπριακές Αερογραμμές πριν το κλείσιμο τους τον περασμένο Ιανουάριο έχει υπερκαλυφθεί με βάση τις αρχικές ενδείξεις, αναφέρει ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε επιστολή του προς τη βουλή, ο υπουργός οικονομικών επισημαίνει πως το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από το κλείσιμο της εταιρείας είναι πολύ μικρό για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στα επίπεδα του ανταγωνισμού από την ημέρα που έβαλαν λουκέτο οι ΚΑ.

Οι επιπτώσεις, είπε, θα είναι εφικτό να αξιολογηθούν μετά το τέλος του χρόνου.

Σημειώνει στη συνέχεια ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από τον έφορο αποκρατικοποιήσεων η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από σοβαρούς επενδυτές για τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών αερογραμμών.

Προσθέτει ότι η πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος θα αφορά στην αδειοδότηση ή την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης του λογότυπου και της επωνυμίας των ΚΑ.

Ούτε σεντ στο ταμείο προνοίας

Σε σχέση με το έλλειμμα στο ταμείο προνοίας των εργαζόμενων στις ΚΑ με εξαίρεση τους πιλότους, το έλλειμμα δεν προκύπτει από τη μη καταβολή των εισφορών, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών.

Όπως τονίζεται, η απόδοση του ταμείου προνοίας ήταν εγγυημένη από την εταιρεία των ΚΑ και όφειλε να καταβάλλει εισφορές ώστε να καλύπτει την απόδοση του ταμείου μετά την ετοιμασία των ετήσιων ελεγμένων λογαριασμών του.

Οι ΚΑ τα τελευταία χρόνια, όπως προστίθεται στην επιστολή, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζαν δεν κατέβαλλαν οποιοδήποτε ποσό για κάλυψη των ετήσιων αποδόσεων του ταμείου προνοίας με αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα ελλείμματα του ταμείου να αυξηθούν.

Αναφορικά με τη μη καταβολή αποζημιώσεων στα μέλη του ταμείου προνοίας των πιλότων των ΚΑ, το υπουργείο ζήτησε νομική γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Η επιστολή καταλήγει πως η κυβέρνηση στο πλαίσιο της άσκησης της κοινωνικής της πολιτικής, μετά την απόφαση του ΔΣ των ΚΑ για την έναρξη της διαδικασίας της εκούσιας εκκαθάρισης της εταιρείας, αποφάσισε την απευθείας στήριξη των μελών του ταμείου προνοίας των εργαζομένων των ΚΑ, εξαιρουμένων των πιλότων.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου