You are here

Υποτροπή στον κατώτατο της Ζέτας

05/07/2022 12:34

Υποτροπή φαίνεται να έχει προκύψει κατά τη σημερινή σύσκεψη των κοινωνικών εταίρων στο Προεδρικό σε ότι αφορά τη φιλοσοφία που είχε χαράξει η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού (ΕΚΜ).

Oι ηγέτες των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, εξέφρασαν την απογοήτευση τους από το αποτέλεσμα της σύσκεψης, επισημαίνοντας ότι από πλευράς εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, κατατέθηκαν για πρώτη φορά θέσεις στο τραπέζι του διαλόγου οι οποίες ουσιαστικά θέτουν τη συζήτηση του θέματος εξ υπαρχής.

Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, πρόεδρος του ΚΕΒΕ, έκανε λόγο για διαφορά απόψεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε ότι αφορά τον καθορισμό του ΕΚΜ και ότι ο ΠτΔ ξεκαθάρισε ότι ο μέσος ενδιάμεσος μισθός θα λαμβάνεται υπόψη από τη μεθοδολογία της Στατιστικής Υπηρεσίας και όχι στη βάση της αντίστοιχης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Βάσει της θέσης που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ που επιβεβαιώθηκε και από τους ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος και δεδομένου του ποσοστού 55%- 56% που θα λαμβάνεται υπόψη επί του ενδιάμεσου μισθού, ο εθνικός κατώτατος που θα προκύψει θα είναι και πιο κάτω από τον υφιστάμενο που ανέρχεται στα €924.

Μ. Αντωνίου: Να βρεθούν συναινετικές λύσεις

Ο Μιχάλης Αντωνίου, ΓΔ της ΟΕΒ, απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επί της ουσίας των διαφορών μεταξύ των δύο μερών και σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να βρεθεί λύση.

«Η προσπάθεια όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης. Δεν είναι εύκολο να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις επί θεμάτων που αφορούν όλο το φάσμα της οικονομίας», παρατήρησε.

Υπάρχουν, είπε, στοιχεία τα οποία προβληματίζουν όλα τα μέρη και αφορούν και τα δημόσια οικονομικά.

Σε υπόδειξη δημοσιογράφων ότι η αείμνηστη Ζέτα ήταν πολύ κοντά να εξαγγείλει τη θέσπιση ΕΚΜ ο κ. Αντωνίου δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο και επεσήμανε ότι αυτό που είχε επιτευχθεί ήταν να επέλθει συμφωνία επί ενός περιγράμματος γενικών αρχών.

«Οι συντεχνίες δεν γνώριζαν τις θέσεις των εργοδοτών και ούτε και αντίστροφα», παρατήρησε ο ΓΔ της ΟΕΒ.

«Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ο μεταξύ μας διάλογος. Δεν έχουμε τις θέσεις των συντεχνιών και ούτε οι συντεχνίες έχουν τις δικές μας θέσεις», επέμενε ο κ. Αντωνίου.

«Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας θα τα βρούμε για το καλό του τόπου», κατέληξε.

ΣΕΚ: Τέθηκε υπό αμφισβήτηση ο ΕΚΜ της Ζέτας

«Τέθηκε σήμερα δυστυχώς υπό αμφισβήτηση το πλαίσιο που είχε ετοιμάσει η Ζέτα Αιμιλιανίδου για τον εθνικό κατώτατο μισθό», τόνισε ο Ανδρέας Μάτσας, γενικός γραμματέας της ΣΕΚ.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της σύσκεψης.  Σήμερα ακούσαμε επιχειρηματολογία (εργοδοτών) η οποία διαφοροποιεί το πλαίσιο συζήτησης από την κοινωνική του βάση και θέτουν προτεραιότητες που παραπέμπουν στην εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της εργοδοτικής πλευράς», σημείωσε ο Α. Μάτσας.

«Κρατούμε», πρόσθεσε, «ως μόνο θετικό σημείο αναφοράς από τη σύσκεψη στο προεδρικό, τη δήλωση του ΠτΔ ότι θα προωθήσει την όλη διαδικασία για θέσπιση του ΕΚΜ. Ως ΣΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει σε καθορισμό ΕΚΜ που να μην διασφαλίζει την ποιότητα και την αξιοπρέπεια στην απασχόληση», τόνισε ο ΓΓ της ΣΕΚ και πρόσθεσε:

«Σεβόμαστε και τη μνήμη και το ρόλο που είχε διαδραματίσει η Ζέτα η οποία είχε καταφέρει να φέρει τον ΕΚΜ μισό βήμα πριν από την ολοκλήρωση του. Δυστυχώς σήμερα έγιναν βήματα προς τα πίσω. Είναι κρίμα που η Ζέτα έφυγε νωρίς».

Ο κ. Μάτσας τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση διαφοροποίησης του πλαισίου που είχε δημιουργηθεί με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων από τη Ζέτα.

«Είναι η ώρα να εφαρμόσουμε σε πράξη αυτό που λέγαμε όλοι θεωρητικά αποχαιρετώντας τη Ζέτα και να μετουσιώσουμε σε πράξη το έργο που είχε επιτελέσει. Εάν υποχωρήσουμε τότε δεν θα είμαστε συνεπείς ως προς στην προώθηση και στήριξη των αναγκών της ομάδας των εργαζομένων που μπορεί να αξιοποιήσει το νέο ΕΚΜ».

ΠΕΟ: Όχι σε ΕΚΜ που θα διαιωνίζει τη φτώχεια

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ΓΓ της ΠΕΟ, εξέφρασε κι αυτή με τη σειρά της απογοήτευση για το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης και υπέδειξε ότι η οργάνωσή της θα επιμείνει στον καθορισμό ενός εθνικού κατώτατου μισθού που θα δίνει αξιοπρέπεια σε χιλιάδες εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

«Ο διάλογος για τον ΕΚΜ δεν ξεκίνησε σήμερα» επεσήμανε η ΓΓ της ΠΕΟ, ως απάντηση στις δηλώσεις των εργοδοτών που είχαν προηγηθεί.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η οργάνωση μου δεν πρόκειται να αποδεχθεί ΕΚΜ πιο κάτω από τον υφιστάμενο κατώτατο μισθό και ούτε ένα κατώτατο που θα διαιωνίζει συνθήκες φτώχιας και θα μας παίρνει πίσω και όχι μπροστά» τόνισε και πρόσθεσε:

«Οι γενικές γραμμές, για το ποιος ήταν ο στόχος μέσω του ΕΚΜ και ποια θα ήταν τα κριτήρια διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, αυτά είχαν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Ιωσήφ ανέφερε ότι στα βασικά σημεία και στις βασικές παραμέτρους του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΓΕ) επί του ΕΚΜ, είχαν συμφωνήσει όλα τα μέρη.

«Αυτό που αναμέναμε σήμερα ήταν η ολοκλήρωση της συζήτησης και να εξαγγελθεί σύντομα ένας εθνικός κατώτατος μισθός», παρατήρησε.

«Ο ΕΚΜ δεν πρέπει να παίρνει τους εργαζόμενους πίσω. Θα πρέπει να παίρνει τους εργαζόμενους μπροστά», σημείωσε ο ΓΓ της ΔΕΟΚ και πρόσθεσε:

«Θεωρούμε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν θέσει θέματα τα οποία ουσιαστικά ανατρέπουν την όλη συζήτηση η οποία είχε διεξαχθεί μέχρι σήμερα και τις βασικές παραδοχές.  Σήμερα έχουμε ακούσει από την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ νέες θέσεις που δεν είχαν τεθεί ενώπιον της Ζέτας».

Μ. Πελεκάνος: Θα συνεχιστεί ο διάλογος υπό τον ΥΠΕΡΓ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελακάνος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση εντοπίστηκαν κάποιες διαφορές μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συντεχνιών και γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, ο ΠτΔ ζήτησε να συνεχίσει ο διάλογος υπό την αιγίδα του ΥΠΕΡΓ, στο πλαίσιο, ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Παραδέχθηκε ο κ. Πελεκάνος ότι υπάρχουν διαφορές στις εκτιμήσεις εργοδοτών και συντεχνιών όπως διαφάνηκε από τη σημερινή συζήτηση και εξέφρασε την άποψη ότι με επίδειξη καλής θέλησης από τα εμπλεκόμενα μέρη, ο διάλογος μπορεί να ολοκληρωθεί και να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές.

«Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι σύντομα να καθιερωθεί Εθνικός Κατώτατος Μισθός.

Του Λεύκου Χρίστου