You are here

Ζέτα: Στο μικροσκόπιο 3.500 για καταστρατήγηση των σχεδίων

30/12/2020 06:07

Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τις επόμενες μέρες χιλιάδες αυτοτελώς εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε κρατικά σχέδια στήριξης λόγω του κορωνοϊού. Θα τους ζητηθεί η υποβολή αποδεικτικών στοιχείων. Το πιο πάνω, σύμφωνα με συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου στη Stokwatch, έρχεται ως συνέχεια του ελέγχου που διενεργήθηκε και συνεχίζεται σε περίπου 2.500 επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους που συμμετείχαν στις τρεις πρώτες περιόδους των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας.

Από την πρώτη έρευνα διαπιστώθηκε πως το μεγαλύτερο ποσοστό μη συμμόρφωσης - περίπου 20% - αφορά σε αυτοτελώς εργαζόμενους που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων. «Με αυτό ως δεδομένο, πέραν των επιπρόσθετων στοχευμένων ελέγχων που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα, στις επόμενες μέρες θα ζητηθεί η υποβολή αποδεικτικών στοιχείων από άλλους 3.500 αυτοτελώς εργαζόμενους που ανήκουν σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες», σημειώνει η κ. Αιμιλιανίδου.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει η Υπουργός, «λόγω του ότι το «Ειδικό Σχέδιο Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης», για το οποίο έχουν παραχωρηθεί και τα περισσότερα χρήματα, κρίνεται ως ψηλότερου κινδύνου, στις επόμενες μέρες θα ζητηθεί η υποβολή αποδεικτικών στοιχείων από σημαντικό αριθμό επιπρόσθετων επιχειρήσεων». Πάντως μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι πρέπει να επιστραφεί στο Υπουργείο ένα ποσό γύρω στα €2,5 εκατ.

Η Υπουργός είναι ξεκάθαρη και ως προς το τι δέον γενέσθαι: «Σε περίπτωση που δεν επιστραφούν οποιαδήποτε ποσά, το Υπουργείο προτίθεται να κινηθεί νομικά για την ανάκτηση τους. Επιπρόσθετα δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε ποινικές διώξεις όσον αφορά μεγάλα ποσά στήριξης ή εφόσον διαπιστώσει δόλο».

Επίσης, μεταξύ άλλων, η κ. Υπουργός,

•Τονίζει ότι η αντιμετώπιση της ενδεχόμενης αύξησης της ανεργίας ως συνέπεια της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου

•Υπογραμμίζει πως, σχεδιάζονται και θα προκηρυχθούν και επιπρόσθετα σχέδια για τη στήριξη της απασχόλησης, τα οποία έχουν ήδη περιληφθεί στα προτεινόμενα προς χρηματοδότηση έργα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σχέδια για επιδότηση της εργοδότησης, με εξειδικευμένα σχέδια ειδικά για νέους, μακροχρόνια άνεργους, άτομα άνω των 50 ετών και γυναίκες

•Αναφέρει ότι στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι να μην επηρεαστούν με αρνητικό τρόπο τα οποιαδήποτε δικαιώματα των εργαζομένων και σε αυτό το πλαίσιο επεκτείνεται η ήδη ισχυρή στήριξη τόσο για τους εργαζόμενους αλλά και για τις επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί σε δυσανάλογο βαθμό.

•Παραδέχεται όμως ότι τόσο η αγορά εργασίας όσο και οι εργασιακές σχέσεις έχουν επηρεαστεί από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση που διέρχεται η υφήλιος.

•Σημειώνει πως, ακόμα και στην περίπτωση τρίτου κύματος της πανδημίας, θα υπάρχει η δυνατότητα στήριξης από τα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως και για όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

•Καταγράφει ότι από τον περασμένο Μάρτιο, με συνολική δαπάνη πέραν των 580 εκατ. ευρώ, έχουν στηριχθεί περισσότεροι από 190.000 εργαζόμενοι και 27.000 εργοδότες, η πλειοψηφία δηλαδή των εργαζομένων και των εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα.

*Δείτε τη συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας στη στήλη «Συνεντεύξεις»

Της Μαρίας Χαμπή