You are here

Ζητούν μεταρρυθμίσεις προαγωγών στην Αστυνομία

02/11/2021 11:39

Το Κλαδικό Συμβούλιο Αστυνομικού Σώματος Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ με επιστολή του προς την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής, Γενικό Εισαγγελέα, κοινοβουλευτικά κόμματα, Επίτροπο Ισότητας, Επίτροπο Διοικήσεως και Αρχηγό Αστυνομίας, αναφέρεται στις προαγωγές στα Σώματα Ασφαλείας.

Σημειώνει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όπου οι προαγωγές του 2009, 2012, 2018 «και σε λίγες μέρες άλλης μιας χρονιάς» ακυρώνονται από τη Δικαιοσύνη «έφθασε η ώρα των μεταρρυθμίσεων».

«Προειδοποιούσαμε με επιστολή μας στις 20.9.2021 (θέμα «κίνδυνος έκπτωτων προαγωγών 2021») για μολυσμένη διαδικασία. Πλέον ήρθε η χρονιά όπου σύμφωνα με το Περί Αστυνομίας Νόμο Σημ. 17, (Νο.3) ΙΙ) δίνει την εξουσία σε εσάς, την Υπουργό Δικαιοσύνης, να αποφασίσετε Γραπτή Εξέταση από το Συμβούλιο Κρίσεως για τους υποψηφίους. Με προηγούμενο σημείο αναφοράς το 2005, όπου είχε γίνει Γραπτή Εξέταση, για μία και μοναδική φορά στα Σώματα Ασφαλείας, χωρίς να ακυρωθούν οι συγκεκριμένες προαγωγές αφού σε Γραπτή εξέταση δεν υπάρχουν περιθώρια σκοπιμότητας», προστίθεται.

Με δύο προφορικές ερωτήσεις από το Συμβούλιο Κρίσεως (2x 2,5 βαθμούς) και 2 βαθμούς για την εμφάνιση (Σύνολο 7 βαθμοί), αναφέρεται, είμαστε σε χαμηλά επίπεδα αξιοκρατίας.

«Η εμφάνιση παραπέμπει σε ρατσισμό και διαχωρισμό με δυσανάλογη διάκριση αξιολόγησης από το Συμβούλιο Κρίσεως. Είναι τραγικό το 2021 να υπάρχει μολυσμένη διαδικασία για προαγωγές και μάλιστα στα Σώματα Ασφαλείας. Ο καθένας μας, να αναλάβει τις ευθύνες του, απέναντι στο φορολογούμενο πολίτη, στη διαφάνεια και την προαγωγή των καλύτερων. Η Αστυνομία δεν είναι τηλεοπτική εικόνα, όπου το 1/3 της βαθμολογίας – αξιολόγησης, να είναι η εμφάνιση. Τα Σώματα Ασφαλείας χρειάζονται μέλη που να προάγονται βάση γνώσεων και ικανοτήτων μόνον», καταλήγει η επιστολή.