You are here

Ζητούν ρύθμιση για καταπολέμηση φαινομένου ψευδούς αυτοαπασχόλησης

27/09/2022 13:00

Το θέμα της καταπολέμησης της ψευδοαυτοαπασχόλησης, μέσω της νομικής ρύθμισης της σχέσης εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, ζητεί να εγγραφεί προς συζήτηση στη Συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας, η ΔΕΟΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για συζήτηση σημαντικών εργασιακών θεμάτων, όπως η ρύθμιση του ωραρίου και των αργιών στον κατώτατο μισθό, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η ΑΤΑ και τα νομοσχέδια για την τηλεργασία και την γονική άδεια. 

Στην επιστολή της, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «το φαινόμενο της ψευδοαυτοαπασχόλησης, ιδιαίτερα μέσω της μεθόδου της αγοράς υπηρεσιών έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια». 

«Η απόκρυψη της σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου, οδηγεί στην παράκαμψη όλων των εργοδοτικών υποχρεώσεων προς τους εργοδοτούμενους. Ουσιαστικά, η επιλογή του συγκεκριμένου καθεστώτος απασχόλησης, δεν βασίζεται σε ελεύθερη απόφαση του εργαζόμενου εφόσον αυτός αποτελεί το αδύνατο μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας», προσθέτει.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ακόμα, ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, διαφοροποιούν την μορφή και τον χαρακτήρα της εργασίας, δημιουργώντας νέα δεδομένα στους τομείς της τηλεργασίας και των ψηφιακών πλατφόρμων και επομένως, ανάγκη να αποσαφηνισθεί η σχέση εργοδότη – εργοδοτούμενου καθίσταται επιτακτικότερη.

«Η θέσπιση γενικού κατώτατου μισθού, επισημαίνει στην επιστολή, πιθανό να οδηγήσει μερίδα εργοδοτών σε εκμετάλλευση της μεθόδου μίσθωσης υπηρεσιών. Επομένως η θέσπιση ισχυρού νομοθετικού πλαισίου, θα πρέπει να στοχεύει στην αποτροπή τέτοιων πρακτικών θωρακίζοντας επαρκώς τα εργασιακά δικαιώματα και την αξιοπρεπή απασχόληση, σύμφωνα και με την σύσταση 198 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας», αναφέρεται καταληκτικά στην ανακοίνωση.