You are here

Ζητούν την μονιμοποίηση 4,5 χιλ. αορίστου χρόνου

11/10/2018 11:41

Την μονιμοποίηση των 4,5 χιλ. δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου έθεσε ενώπιον του πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε ότι «θεωρούμε ότι υπάρχει μια στρέβλωση με το να είναι οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι και οι άλλοι έκτακτοι γι' αυτό ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνηθεί η δυνατότητα συλλογικού διορισμού των εκτάκτων δια νόμου».

Δηλαδή όπως εξήγησε «να μπουν στις οργανικές θέσεις που κατέχουν τώρα με την ιδιότητα του αορίστου χρόνου. Το πιο σημαντικό, είναι ότι αν γίνει αυτό δεν θα υπάρχει κόστος, θα διατηρήσουν τις θέσεις που έχουν και θα μπουν στην ανάλογη μισθολογική βαθμίδα».

Σημείωσε ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν μπορούν να απολυθούν ούτε ως πλεονάζον άρα γιατί να υπάρχει αυτή η στρέβλωση.

Παράλληλα, είπε, «ζητήσαμε να σταματήσει η πρόσληψη πάνω σε αυτή τη βάση του καθεστώτος του εκτάκτου. Πρέπει οι μόνιμες θέσεις να πληρούνται κανονικά μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Δηλαδή μέσω της επιτροπής της δημόσιας υπηρεσίας».

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είναι ένα είδος μονιμότητας, κανένας δεν μπορεί να απολυθεί ούτε με πλεονασμό.

Η συνάντηση έγινε στην παρουσία του υπουργού οικονομικών και όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπέτρου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν θετικός σε αυτή τη λύση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου είναι κοντά στους 4500 και θα παίρνουν τον ίδιο μισθό και όταν μονιμοποιηθούν.

Είπε ακόμη πως «οι άνθρωποι αυτοί υπηρετούν για πάρα πολλά χρόνια και δεν μπορεί να ζουν στην αβεβαιότητα συνέχεια και με βάση τον νόμο είναι πλέον αορίστου χρόνου και δεν απολύονται ούτε και εάν ακόμη κριθούν πλεονάζοντες».

Πρόσθεσε πως η μονιμοποίησή τους δεν θα έχει κόστος. «Το θέμα είναι να γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο, σημείωσε.
 

Ικανοποίηση για βρεφοκομικό σταθμό

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε επίσης πως κατά τη συνάντηση επέδωσαν τη γενική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ΠΑΔΥΣΥ και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παραχώρηση τεμαχίου κρατικής γης για ανέγερση νηπιαγωγείου και βρεφοκομικού σταθμού σε χώρο που γειτνιάζει με το γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε δέκα μήνες έγινε το νηπιαγωγείο και λειτούργησε κανονικά από την 1η του Σεπτέμβρη. Είναι ένα σπουδαίο έργο για την ΠΑΣΥΔΥ το οποίο εξυπηρετεί πολλούς δημόσιους υπαλλήλους. Θα δέχεται 180 νήπια και 60 βρέφη. Επί του παρόντος έχουμε σύνολο 175 παιδιά» ανέφερε.

Σε σχέση με τη γενική απόφαση έγινε μια αναφορά στις συνέπειες της κρίσης, στη μεταρρύθμιση, στους εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου και στο ΓεΣΥ, σημείωσε.

Για το θέμα της μεταρρύθμισης, επεσήμανε πως η ΠΑΣΥΔΥ έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε πολλά θέματα που αφορούν τις μετακινήσεις, τις προαγωγές, την αξιολόγηση.

«Κάποια κόμματα ήγειραν κάποια θέματα, το θέμα παρέμεινε στη βουλή. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συνέχεια ώστε η μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία να προχωρήσει κανονικά», συμπλήρωσε.

Δικαστική διαδικασία

Ερωτηθείς για το θέμα της δικαστικής διαδικασίας στην οποία βρίσκονται στελέχη της ΠΑΣΥΔΥ για τα μέτρα που λήφθηκαν λόγω της κρίσης, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως «εμείς δεν αρνηθήκαμε να πληρώσουμε εκείνα που μας αναλογούν και πιστεύουμε ότι αν πήγαιναν αναλογικά και πλήρωναν όλοι ούτε η αγορά θα καθόταν, ούτε η οικονομία θα έπαιρνε τον κατήφορο που πήρε».

Επεσήμανε πως τότε δεν υπήρξε διάλογος για την κατάργηση των συντάξεων, τις μειώσεις των μισθών, την κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ανέφερε πως «εμείς θεωρήσαμε ότι δεν εξυπηρετούσε τίποτε να είμαστε σε μια διαρκή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και είπαμε ότι το πιο φρόνιμο ήταν να πάμε στα δικαστήρια και με υπομονή περιμένουμε την ετυμηγορία των δικαστηρίων».

Πρόσθεσε πως «θα σεβαστούμε την όποια απόφαση και αυτό είναι υποχρέωση όλων», σημειώνοντας πως «μηνύματα που στέλνονται προς τη δικαιοσύνη αλίμονο αν δικαιωθεί η ΠΑΣΥΔΥ είναι απαράδεκτα».

Αυτό σημαίνει παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία, επεσήμανε. Είπε ακόμη πως έκλεισαν τα δικόγραφα προ καιρού και παραμένει μόνο η δικαστική απόφαση.

Της Ηρώς Ευθυμίου