You are here

Η Eurobank πήρε τα ηνία της Ελληνικής με 26%

01/12/2022 07:27

Η Eurobank ταράσσει και πάλι τα νερά της εγχώριας χρηματοπιστωτικής αγοράς με τη στρατηγική κίνηση να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο στην Ελληνική Τράπεζα στο 26%, αποκτώντας από τη Wargaming 13,4%.

Με αυτή τη μετοχική κίνηση, η Eurobank αναμένεται να καταστεί μεγαλομέτοχος της δεύτερης μεγαλύτερης εγχώριας συστημικής τράπεζας της Κύπρου, κάνοντας ακόμη ένα ουσιαστικό βήμα προς ολοκλήρωση του στόχου του Ομίλου για επέκταση των τραπεζικών δραστηριοτήτων του στο νησί μέσω και της 100% θυγατρικής της στην Κύπρο.

Η Eurobank κατέχει από τον Ιούλιο του 2021, 12,6% και εάν και εφόσον η συμφωνία που συνήψε με τη Wargaming για την εξαγορά του 13,4% από την εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τύχει της έγκρισης από τις εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη, τότε θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα της μετοχικής δομής της Ελληνικής.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch πηγές των εποπτικών αρχών που έχουν γνώση των σχετικών διαδικασιών, η συμφωνία μεταξύ Eurobank και Wargaming είναι σε καθεστώς subject of approval.

Το deal τελεί δηλαδή υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών, οι οποίες θα εξετάσουν την όλη δομή της συμφωνίας για να δώσουν ή όχι την τελική τους έγκριση.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι είναι απόμακρο το ενδεχόμενο απόρριψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank στην Ελληνική καθώς, όπως εξήγησαν, ο ελληνικός Όμιλος θα αναγνώρισε το έδαφος μέσω των εποπτικών αρχών πριν προχωρήσει σε ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα.

Άλλωστε, είναι γνωστό στους τραπεζικούς κύκλος ότι οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη ουδέποτε έβλεπαν με καλό μάτι την παρουσία της Wargaming ως μεγαλομέτοχος σε εγχώρια συστημική τράπεζα.

Οι επόπτες ευνοούν την παρουσία μεγαλομετόχων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με γνώση στα τραπεζικά δρώμενα.

Ανώτατη πηγή της Εurobank που επιβεβαίωσε χθες στη StockWatch τη συμφωνία με τη Wargaming, κληθείσα να σχολιάσει τη νέα στρατηγική κίνηση του Ομίλου στη δεύτερη μεγαλύτερη εγχώρια συστημική τράπεζα, ανέφερε στη StockWatch ότι ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός Όμιλος, «απόδειξε την εμπιστοσύνη του προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και στην κυπριακή οικονομία με την επενδυτική κίνηση που έκανε το 2021, να αγοράσει σημαντικό ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου στην Ελληνική Τράπεζα».

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος της Εurobank είχε αποκτήσει τον Ιούλιο του 2021 ποσοστό 9,9%, που αντιστοιχούσε σε 40.800.000 μετοχές.

Λίγο αργότερα η Εurobank αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο στο 12,6%, μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, που είχε ήδη συμφωνηθεί με το επενδυτικό ταμείο Third Point Hellenic Recovery Fund για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%.

H ίδια πηγή της Eurobank, υπενθύμισε τις δηλώσεις του Φωκίωνα Καραβία, Διευθύνοντος Σύμβουλου της Eurobank, που είχε κάνει ευθύς μετά την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής.

Είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2021 ο κ. Καραβίας:

«Πρόκειται για μία κίνηση στρατηγικής σημασίας, καθώς η μεγάλη αυτή επενδυτική πράξη της Eurobank, όχι μόνο δεν θα είναι ευκαιριακή, τουναντίον θα έχει βάθος και συνέχεια».

Η χθεσινή εξέλιξη φαίνεται να αποδεικνύει τη συνέπεια της διοίκησης της Eurobank.

Σε λίγο αναμένεται να γίνει γνωστή η συμφωνία της Eurobank με τη Wargaming μέσω ανακοινώσεων που θα αποσταλούν λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις στο ΧΑΚ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ανώτατη διοίκηση της Eurobank στην Αθήνα θεωρεί ότι η Ελληνική Τράπεζα που δραστηριοποιείται στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου, καθώς επιδίωξή του είναι να ενισχύσει την παρουσία του σε βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον.

Πηγές του Ομίλου στην Αθήνα ανέφεραν ότι η Ελληνική Τράπεζα, με τη διοίκηση, την κεφαλαιακή δομή και την πιστή πελατειακή της βάση, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ώστε να επωφεληθεί από τις προοπτικές που υπάρχουν και να αξιοποιήσει τις μελλοντικές ευκαιρίες.

Είναι ενδεικτική η αναφορά στη StockWatch από πηγή της Eurobank ότι ο Όμιλος εμπιστεύεται απόλυτα τη διοίκηση, τη διεύθυνση και το προσωπικό της Ελληνικής και δεν πρόκειται να διαταράξει την υφιστάμενη διοικητική δομή της τράπεζας.

Η Δήμητρα Επενδυτική, που ήταν οριακά μεγαλομέτοχος της ΗΒ, με τις επικείμενες εξελίξεις θα είναι ο δεύτερος μεγάλος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 21,02%.

Τρίτος μεγαλύτερος μεγαλομέτοχος της ΗΒ θα είναι η Wargaming με 7,6% και τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι το επενδυτικό ταμείο Poppy Sarl με 17,3% και το επίσης επενδυτικό ταμείο Senvest με 5,07%.

Η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας έκλεισε χθες στο ταμπλό του ΧΑΚ στο €1,23 καταγράφοντας αύξηση 2,81%, με όγκο €21.599,00.

Του Λεύκου Χρίστου