You are here

Οδηγός ΕΚΤ για εξαγορές τραπεζών

24/05/2023 13:30

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε χθες τον τελικό της οδηγό για τις διαδικασίες ειδικής συμμετοχής, μετά από δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο οδηγός διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εποπτικές αρχές αξιολογούν τις αιτήσεις για την απόκτηση μετοχών που πληρούν τις προϋποθέσεις σε τράπεζες.

Η ΕΚΤ δημοσιεύει αυτόν τον Οδηγό για να καταστήσει τις εποπτικές ενέργειες πιο προβλέψιμες και για να υποστηρίξει τους αιτούντες που σκοπεύουν να αποκτήσουν ειδική συμμετοχή σε τράπεζες.

Ένας μέτοχος που κατέχει το 10% ή περισσότερο μιας τράπεζας ή ασκεί σημαντική επιρροή σε αυτήν, λέγεται ότι κατέχει μια «κατάλληλη συμμετοχή». Απαιτείται προηγούμενη έγκριση της ΕΚΤ για την απόκτηση ειδικής συμμετοχής ή για την υπέρβαση ορισμένων ορίων, για παράδειγμα 10%, 20%, 30% ή 50% του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου μιας τράπεζας. Οι εξαγορές συμμετοχών που πληρούν τις προϋποθέσεις ενεργοποιούνται συνήθως από έργα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ο Οδηγός παρέχει επίσης πληροφορίες για σύνθετες δομές απόκτησης, την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας και συγκεκριμένα διαδικαστικά στοιχεία που σχετίζονται με τις εξαγορές συμμετοχών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η ΕΚΤ έλαβε δεόντως υπόψη και τα 77 σχόλια που έλαβε κατά τη δημόσια διαβούλευση.

Γ.Χ.