You are here

Cytrustees: Φουντώνει η μάχη για τα €70 εκ.

03/02/2007 17:55
• BOCY: Παράνομη η ΔΠ της MPB

• MPB: Είχε απορριφθεί η ΔΠ της BOCY

• Το μπαλάκι (ξανά) στο ΧΑΚ


Σε νομικό λαβύρινθο ενδέχεται να εισέλθει η προσπάθεια εξαγοράς της επενδυτικής εταιρείας Cytrustees από την Τράπεζα Κύπρου και τη Μαρφίν Λαϊκή. Υψηλόβαθμο στέλεχος της BOCY, που μίλησε σήμερα στη Stockwatch με τον όρο της ανωνυμίας, υποστήριξε ότι πρόθεση υποβολής δημόσιας πρότασης που ανακοίνωσε χθες η θυγατρική της Μαρφίν, Λαϊκή Επενδυτική, είναι παράνομη. «Η νομοθεσία προβλέπει ξεκάθαρα ότι κάθε εταιρεία μπορεί να υποβάλει ανταγωνιστική ΔΠ εντός μίας εβδομάδας μετά που υποβλήθηκε η πρώτη δημόσια πρόταση, κάτι το οποίο δεν έπραξε η Μαρφίν Λαϊκή. Εμείς καλούμε το ΧΑΚ, να παρέμβει άμεσα στο θέμα, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά», σημείωσε.

Στελέχη της MPB απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Τράπεζας Κύπρου. «Η πρώτη ΔΠ που υπέβαλε η BOCY, με αντιπαροχή €2,20 ανά μετοχή είχε απορριφθεί και γι’αυτό υπέβαλαν προχθές νέα αναθεωρημένη πρόταση αυξάνοντας το τίμημα στα €2,25. Σε καμία περίπτωση δεν λειτουργήσαμε παράνομα, άρα ισχύει η ανταγωνιστική προσφορά των €2,43 ανά μετοχή υπό τη μορφή μετρητών που ανακοινώσαμε χθες», υποστήριξαν.

Η StockWatch επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο του ΧΑΚ Άκη Κλεάνθους, ζητώντας του να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των δύο πλευρών. «Για να είναι έγκυρη μια δημόσια πρόταση πρέπει να δώσει το πράσινο φως το ΔΣ του ΧΑΚ. Μέχρι στιγμής εμείς δεν πράξαμε κάτι τέτοιο. Θα μελετήσουμε με υπευθυνότητα το θέμα που προέκυψε από τη Δευτέρα το πρωί», είπε.

Με βάση τη νομοθεσία, μια δημόσια πρόταση πρέπει να κατατίθεται στο ΧΑΚ εντός 12 εργάσιμων ημερών από την ημέρα της κοινοποίησης της πρόθεσης.

Ιστορικό εξαγοράς Cytrustees

Η προσπάθεια εξαγοράς της Cytrustees ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίού, όταν η Τράπεζα Κύπρου που ήδη κατέχει το 9,69% της εταιρείας (μαζί με τη θυγατρική της Εurolife), ανακοίνωσε την πρόθεση υποβολής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση μέχρι και του 50% της εταιρείας µε αντιπαροχή €2,20 τοις μετρητοίς για κάθε μετοχή της.

Ένα μήνα αργότερα δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου το ΔΣ της Cytrustees με ανακοίνωση του είχε τονίσει ότι απορρίπτει την πρόταση εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου με το αιτιολογικό ότι είναι χαμηλή και μη δίκαιη και ζητώντας υψηλότερο αντίτιμο ύψους €2,47 ανά μετοχή, δηλαδή αντιπαρχοή με discount 15% από την καθαρή εσωτερική αξία της εταιρείας που έφθανε τα €2,90 ανά μετοχή ή τα €70 εκ.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2007, η BOCY, επανήλθε με μικρή βελτίωση των όρων της δημόσιας πρότασής της για εξαγορά της επενδυτικής Cytrustees, αυξάνοντας το τίμημα κατά €0,05, προσφέροντας €2,25 αντί €2,20 που προσέφερε προηγουμένως, για κάθε μετοχή της Cytrustees.

‘Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα η Λαϊκή Επενδυτική αποφάσισε να προσφέρει προς τους μετόχους της Cytrustees συγκριτικά καλύτερη προσφορά με αντιπαροχή €2,43 ανά μετοχή για πλειοψηφικό πακέτο, τονίζοντας ότι σέβεται την υπόδειξη του ΔΣ της Cytrustees το οποίο έκρινε τη ΔΠ που υπέβαλε η BOCY ως μη δίκαια.


Πριν την ανακοίνωση της Λαϊκής Επενδυτικής, η Cytrustees έκλεισε την Παρασκευή στα €2,18 σε σχέση με €1,71 που ήταν όταν δημοσιοποιήθηκε η αρχική πρόταση της Τρ. Κύπρου για εξαγορά της.

Του Σωκράτη Ιωακείμ