You are here

Βγενόπουλος: Χρονιά των deals

01/02/2007 20:25
Χρονιά των deals χαρακτήρισε το 2007 ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular, Ανδρέας Βγενόπουλος, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της πώλησης των συμμετοχών της ΜΡΒ στην Ελληνική και στη Universal Life. Μιλώντας στο πλαίσιο δεξίωσης στη Λευκωσία, ο κ. Βγενόπουλος προανήγγειλε νέα deals, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Βρισκόμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις και κάνουμε πρόσθετες ενέργειες για να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό οργανισμό στην Κύπρο και στην Ελλάδα» είπε. «Είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε με τη βοήθεια όλων» πρόσθεσε, παρουσία πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων.

Οι δηλώσεις Βγενόπουλου ακολουθούν την υπογραφή συμφωνιών με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και με τον όμιλο Ασπίς, για πώληση των μετοχών που κατέχει η Λαϊκή στην Ελληνική Τράπεζα και στην Universal Life, αντίστοιχα. Για την πώληση του μεριδίου 7,17% της HB στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Marfin Popular θα λάβει €62,2 εκ. και για το μερίδιο 35% που έχει στην UL έλαβε €24 εκ. Οι μετοχές της Ελληνικής, όπως διευκρίνισε σήμερα ο κ. Βγενόπουλος, διατέθηκαν στα €3,20.

Η Universal Life ήταν στόχος εξαγοράς από την Ασπίς πριν ενάμισι χρόνο, όταν η Τρ. Κύπρου και η Λαϊκή συμφώνησαν να πωλήσουν στον ελληνικό όμιλο τις συμμετοχές τους. Εντούτοις, το deal ακυρώθηκε μετά από δικαστική απόφαση που έκρινε ότι ο μεγαλομέτοχος της UL, Ανδρέας Γεωργίου, είχε δικαίωμα πρώτης επιλογής στο πακέτο μετοχών που κατέχει η Τρ. Κύπρου. Τον περασμένο Ιούλιο, η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε την πώληση των μετοχών της UL στον κ. Γεωργίου, λαμβάνοντας £2,10 ανά μετοχή. Η σημερινή πώληση έγινε στις £3.

Από τις σημερινές πράξεις η Marfin Popular αναμένεται να έχει κέρδη τουλάχιστον €45 εκ.

Τα σημερινά deals ακολουθούν την αρνητική έκβαση των προσπαθειών της ΜΡΒ να εξαγοράσει τις Τρ. Κύπρου και Τρ. Πειραιώς. Την περασμένη Δευτέρα η ΜΡΒ κατέθεσε δημόσια πρόταση για εξαγορά της Τρ. Κύπρου, η οποία ακυρώθηκε την επομένη από το ΧΑΚ. Η διοίκηση του ΧΑΚ αποφάνθηκε ότι η μόνη πρόταση που ισχύει είναι αυτή της Τρ. Πειραιώς, που προσφέρει να αγοράσει τη ΜPB με 50% discount. Ο κ. Βγενόπουλος απέφυγε να κάνει σχόλια για το θέμα, τονίζοντας τα οφέλη από την ενίσχυση των μεγεθών της ΜΡΒ.

«Ο νέος όμιλος που θα δημιουργηθεί θα είναι προς όφελος των εργαζομένων, του κύπριου καταναλωτή και της κυπριακής οικονομίας στο σύνολο της» σημείωσε ο κ. Βγενόπουλος. «Ένα τέτοιο εγχείρημα μόνο καλό μπορεί να κάνει» κατέληξε.

Οι δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου έγιναν αμέσως μετά έγκριση του business plan του ομίλου για την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας εκτιμάται να φθάσουν €360 εκ. το 2007, τα €470 εκ. το 2008 και τα €600 εκ. το 2009, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 32,1%. Οι στόχοι κερδοφορίας είχαν ανακοινωθεί σε αναλυτές στις 16 Ιανουαρίου, στα πλαίσια conference call.