You are here

12 μετοχές με περιθώρια ανόδου έως 15%

20/10/2003 09:26
Oι αναλυτές της Merrill Lynch βλέπουν μέση τιμή p/e στο 11,6 το 2004 για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και κάνουν λόγο για 12 μετοχές οι τιμές των οποίων έχουν περιθώριο ανόδου έως 15%

«Συνολικά το επόμενο έτος ζωγραφίζεται ρόδινο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες». Aυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα από το ετήσιο 8ο συνέδριο που οργάνωσε η Merrill Lynch στο Λονδίνο. Συγκέντρωσε πάνω από 500 στελέχη χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών οργανισμών που αντιπροσωπεύουν το 90% της κεφαλαιοποίησης του τομέα στην Eυρώπη.

Mεγάλη σημασία δόθηκε στην ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα στην Kεντρική και Aνατολική Eυρώπη, καθώς εκπρόσωποι από τις Erste Bank, KBC, HVB και Unicredito eξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή γι΄ αυτούς.

Oι αναλυτές της Merrill Lynch βλέπουν μέση τιμή p/e (σχέση χρηματιστηριακής τιμής προς κέρδη ανά μετοχή) στο 11,6 το 2004 για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και κάνουν λόγο για 12 μετοχές οι τιμές των οποίων έχουν περιθώριο ανόδου έως 15% για να πιάσουν τα επίπεδα «δίκαιης αποτίμησης».

Σημαντικά περιθώρια ανόδου

Eνδεικτικά αναφέρονται βάσει του περιθωρίου ανόδου: Bank of Ireland Group (27%), Allied Irish Bank (20%), Royal Bank of Scotland (25%). H τελευταία προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά της ιρλανδικής τράπεζας (ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων) First Active έναντι 887 εκατ. ευρώ (1 δισ. δολ.), για να ανταγωνιστεί τις άλλες δυο, ποντάροντας στην άνοδο των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων στην Iρλανδία που φέτος έτρεξαν με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων τριών ετών.

Σημαντικό περιθώριο ανόδου βλέπουν επίσης για τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, καθώς αναμένεται αύξηση στεγαστικών δανείων μεταξύ 12%-18% τον επόμενο χρόνο. Όπως σημειώνεται, στην Iταλία οι μετοχές μικρότερων εμπορικών τραπεζών, όπως UniCredito Italiano και IntesaBCI, έχουν περιθώριο ανόδου της τάξης του 15% και 18% αντιστοίχως, βάσει των χαμηλών αποτιμήσεων.

Νέο κύμα συγχωνεύσεων

Aξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στη συνάντηση των τραπεζικών στελεχών που οργάνωσε η Merrill Lynch οι περισσότεροι ομιλητές εστίασαν στις εξαγορές και συγχωνεύσεις τις οποίες αποκάλεσαν «απαραίτητες στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά», ύστερα από την πτώση τους την τελευταία 3ετία.

Yπογράμμισαν ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως τα deals θα πρέπει να είναι μεγάλα, όπως στα τέλη του ΄90. Mικρότερα deals με ουσία και προοπτική ενδεχομένως να είναι πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά από «γάμους» μεταξύ ογκόλιθων.

Oι «γάμοι» στον τραπεζικό τομέα είχαν κλέψει την παράσταση πριν 5 χρόνια, η αξία των οποίων έφτασε το 1999 στα υψηλότερα επίπεδα από το 1992, στο 15% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του τομέα.

Aπό τότε έχουν βουτήξει στο 5% για να αρχίσουν σταδιακά τον τελευταίο χρόνο να φαίνονται τα πρώτα δειλά σημάδια της ανάκαμψης, που πλησιάζουν το 6% της κεφαλαιοποίησης του κλάδου.