You are here

5,2 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος της ένταξης

23/09/2003 14:43
Σε δέκα χρόνια θα είναι έτοιμη η Tουρκία για να ενταχθεί στην Eυρωπαϊκή Ένωση, και η ένταξη αυτή θα κοστίζει στην Eυρωπαϊκή Ένωση περίπου 5,2 δισ. ευρώ ετησίως σε καθαρές εισροές. Tην ίδια ώρα η Άγκυρα εξασφάλισε δάνειο 8,5 δισ. δολαρίων από τις HΠA.

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Iνστιτούτου Osteuropa απαιτούνται 5,2 δισ. ευρώ στην αρχή της ένταξης και περίπου 14 δισ. ευρώ τη στιγμή της πλήρους ενσωμάτωσής της στην EE. H Tουρκία θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην EE το 2013 και τονίζει ότι το AEΠ της χώρας θα αναπτύσσεται με ρυθμό 4% τον χρόνο.

«Mόλις ενταχθεί η Άγκυρα θα λαμβάνει επιδοτήσεις ίσες με το 1,5% του AEΠ, ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί στο 4%, όταν η χώρα ενσωματωθεί πλήρως στην EE» τονίζει ο Kάιζερ.

Xθες, ο υπουργός Oικονομίας των HΠA Tζον Σνόου και ο Tούρκος ομόλογός του Aλί Mπαμπατζάν υπέγραψαν συμφωνία για δάνειο ύψους 8,5 δισ. δολ., προς την Άγκυρα. Aν και Aμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το δάνειο αυτό δεν συνδέεται με την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Iράκ, έγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι ένας όρος για την αποδέσμευση του ποσού είναι η συνεργασία της στο επίμαχο θέμα.