You are here

57 εκατομύρια Τούρκοι πάνε στις κάλπες

29/03/2019 10:36

Συνολικά 57 εκατομμύρια 196 χιλιάδες 390 ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες την Κυριακή 31 Μαρτίου τις δημοτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών (YSK) στην Τουρκία αναφέροντας ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο 156 νέοι ψηφοφόροι.

Στην ανατολική Τουρκία οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 16.00 ενώ στην υπόλοιπη Τουρκία θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 17.00, ωστόσο κανένα μέσο ενημέρωσης δεν θα μπορεί να μεταδώσει αποτελέσματα πριν από τις 21.00 εκτός και αν το YSK άρει νωρίτερα την απαγόρευσης μετάδοσης αποτελεσμάτων. Η προεκλογική εκστρατεία τερματίζεται στις 18.00 αύριο το απόγευμα.

Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι στον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη κερδίζει ο υποψήφιος τους κυβερνητικού συνασπισμού ΑΚΡ-ΜΗΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ με ελάχιστη διαφορά από τον Εκρέμ Ιμάμογλου του συνασπισμού της αντιπολίτευσης CHP-Καλο Κόμμα. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Οptimar προβλέπει 44,5% για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ και 43,6% για τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Για τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας, την Άγκυρα, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα τον χάσει και για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια θα τον κερδίσει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης.

Πάντως ενώ το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις, ο αρθρογράφος της Χουριέτ Αμπτουλκαντίρ Σελβί ο οποίος πρόσκειται στο κυβερνητικό στρατόπεδο γράφει ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές μειώνονται οι αναποφάσιστοι και το ΑΚΡ συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του. Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ οι αναποφάσιστοι ήταν 27-30%, τώρα η εταιρεία Genar προβλέπει ότι είναι 8-10% και η Optimar 6-7%. “Οι αναποφάσιστοι είναι ψηφοφόροι του ΑΚΡ και όσο πλησιάζουν οι εκλογές οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ επιστρέφουν στο κόμμα τους”, εκτιμά ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί.

Πάντως και ο διευθυντής της εταιρείας Α&G Αντίλ Γκιουρ σχολιάζει ότι αυτοί που δεν θα καταφέρουν να πάρουν τους ψηφοφόρους στην κάλπη σημαίνει ότι θα χάσουν, ωστόσο εκτιμά ότι και αυτή τη φορά η συμμετοχή θα είναι ψηλή και θα φτάσει το 85-90%. “Στην Τουρκία οι άνθρωποι πιστεύουν πως όταν αλλάζει η εξουσία θα αλλάξει και η ζωή τους, γι αυτό ακόμη και κάθε έξι μήνες να γίνονται οι εκλογές πάνε στις κάλπες”, αναφέρει.

ΚΥΠΕ