You are here

7,1 δισ. ευρώ προσφέρει η France Telecom για την εξαγορά της Orange

02/09/2003 11:26
Το απόλυτο αφεντικό της Orange φιλοδοξεί να γίνει η France Telecom εξαγοράζοντας μερίδιο 13,8% που της λείπει για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της θυγατρικής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Η ιδιοκτησία του 100% της Orange θα της εξασφαλίσει ισχυρές ταμιακές ροές, ώστε να περιορίσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το τεράστιο χρέος ύψους 49 δισ. ευρώ που κουβαλάει στις πλάτες της, τα τελευταία χρόνια.

Αναμένει σημαντική αύξηση κερδών

Υπό αυτό το σκεπτικό η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών αποφάσισε να προσφέρει 7,1 δισ. ευρώ σε μετοχές για την πλήρη εξαγορά της ταχύτατα αναπτυσσόμενης Orange, η οποία αναμένει σημαντική αύξηση κερδών στο 2003.

Συγκεκριμένα, η France Telecom, η δεύτερη σε μέγεθος τηλεπικοινωνιακή εταιρεία στην Eυρώπη, ανακοίνωσε ότι προσφέρει 11 μετοχές της για κάθε 25 μετοχές της Orange, αξίας 9,94 ευρώ (τιμή υψηλότερη κατά 18% από την τιμή στην οποία είχε κλείσει η μετοχή της Orange την περασμένη Παρασκευή).

Χθες η μετοχή της Orange, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Eυρώπη, εκτοξεύτηκε κατά 15%.

«Eίναι πολύ καλή η προσφορά για την Orange και δείχνει ότι η France Telecom έχει βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση σε σημείο που να μπορεί να εξαγοράσει το σύνολο της θυγατρικής της», δήλωσε ο Mανουέλ Λασό, αναλυτής της ETC στο Παρίσι.

Υψηλές ταμειακές ροές

Με την εξαγορά αυτή η France Telecom ευελπιστεί να εκμεταλλευθεί τη δυναμική επιστροφή της Orange στην κερδοφορία, καθώς και τις υψηλές ταμιακές ροές της που έφτασαν τα 1,7 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2003.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα τα κέρδη της Orange έφθασαν στα 3,26 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα κέρδη της France Telecom που ήταν 2,5 δισ. ευρώ. Στο περσινό α’ 6μηνο η Orange είχε εμφανίσει ζημίες 862 εκατ. ευρώ, ενώ η France Telecom ζημίες 12,2 δισ. ευρώ.

O Σολ Tρουζιλό, διευθύνων σύμβουλος της Orange, ανέβασε την πρόβλεψή του για τη φετινή προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κερδοφορία (EBITDA) της εταιρείας στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από 6,2 δισ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση ένα μήνα πριν.

Από την αρχή του έτους, η μετοχή της Orange έχει ενισχυθεί κατά 28%, ενώ η μετοχή της France Telecom κατά 56%.

Kώστας Σαρρής