You are here

Το 73% των Ευρωπαίων έχουν ακούσει για τουλάχιστον ένα από τα δικαιώματά τους, ένα χρόνο μετά το GDPR

13/06/2019 15:12

Το 73% των Ευρωπαίων έχουν ακούσει για τουλάχιστον ένα από τα δικαιώματά τους, ένα χρόνο μετά το GDPR, σύμφωνα με αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύει σήμερα η Κομισιόν

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι σχετικά καλά ενημερωμένοι για τους νέους κανόνες προστασίας των δεδομένων, τα δικαιώματά τους και την ύπαρξη εθνικών αρχών προστασίας των δεδομένων, στις οποίες μπορούν να απευθύνονται για να ζητήσουν βοήθεια όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

"Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, τα οποία στηρίζονται στις απαντήσεις 27 000 Ευρωπαίων, δείχνουν ότι το 73 % όσων απάντησαν έχουν ακούσει για τουλάχιστον ένα από τα έξι δοκιμασμένα δικαιώματα που κατοχυρώνει ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων", αναφέρει η Κομισιόν. "Τα υψηλότερα επίπεδα ενημέρωσης των πολιτών καταγράφονται ως προς το δικαίωμά τους πρόσβασης στα δεδομένα τους (65 %), το δικαίωμά τους διόρθωσης των δεδομένων τους αν είναι εσφαλμένα (61 %), το δικαίωμά τους να εναντιωθούν στη λήψη μηνυμάτων απευθείας εμπορικής προώθησης (59 %) και το δικαίωμά τους να ζητήσουν τη διαγραφή δεδομένων τους (57%)", σημειώνει αναλυτικά.

Τέλος, σύμφωνα με την  Κομισιόν "το 67 % όσων απάντησαν γνωρίζουν την ύπαρξη του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων και το 57 % όσων απάντησαν γνωρίζουν την εθνική τους αρχή προστασίας δεδομένων". "Περαιτέρω, τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η προστασία των δεδομένων αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς το 62 % όσων απάντησαν ανησυχούν ότι δεν έχουν πλήρη έλεγχο των προσωπικών δεδομένων που παρέχουν στο διαδίκτυο", καταγράφει.

ΚΥΠΕ