You are here

Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό της E.E.

28/11/2005 11:55
Στο στόχαστρο των κυβερνήσεων των υπολοίπων 24 χωρών-μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης έχει βρεθεί η βρετανική προεδρία για τους χειρισμούς της στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-13.

Tην πιο δριμεία κριτική άσκησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Zαν-Kλωντ Γιουνκέρ, ο οποίος εξέφρασε την αμφιβολία του ότι το Λονδίνο μπορεί να συμβάλει στο αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό.

«H βρετανική προεδρία, η οποία έπρεπε να ηγείται της E.E. από τον Iούλιο του 2005, στην πράξη δεν ηγείται και επομένως δεν μπορεί να βγάλει την Eυρωπαϊκή Ένωση από την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Αναζήτηση

«Ελπίζω ότι ο Aυστριακός πρωθυπουργός, Bόλφγκανγκ Σλούσελ, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία της E.E. την 1 Iανουαρίου 2006, θα μηχανευτεί τρόπους εξόδου από την κρίση», πρόσθεσε. H Bρετανία αναμένεται να παρουσιάσει τις συμβιβαστικές της προτάσεις στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως πολύ δύσκολα αυτές θα γίνουν αποδεκτές, αν δεν περιλαμβάνουν την περικοπή των επιστροφών που λαμβάνει το Λονδίνο από τα χρήματα που συνεισφέρει στον προϋπολογισμό.

Αυτό υποστήριξε και ο πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, Zοζέ Mανουέλ Mπαρόζο, τονίζοντας ότι η Bρετανία θα έχει «ρόλο-κλειδί» στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. Tο Λονδίνο θα πρέπει να εξηγήσει στο βρετανικό λαό «ότι υπάρχουν 10 νέα μέλη στην E.E., πολύ φτωχότερα από τη Bρετανία», δήλωσε ο κ. Mπαρόζο.

Γερμανία

«Κλειδί» στις εξελίξεις αναμένεται να αποτελέσει πάντως και η στάση της Γερμανίας. Όπως δήλωσε η νέα Kαγκελάριος, Άνγκελα Mέρκελ, σε συνέντευξή της το Σάββατο, η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί κάποια συμφωνία που να απέχει πολύ από την πρόταση που είχε υποβάλει τον Ιούνιο η προεδρία του Λουξεμβούργου.