You are here

Αγανακτισμένοι πλημμυροπαθείς εναντίον Μπόρις Τζόνσον

13/11/2019 17:55

Αντιμέτωπος με αγανακτισμένους κατοίκους περιοχών της βόρειας Αγγλίας που υπέστησαν εκτεταμένες πλημμύρες τις προηγούμενες ημέρες λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και των ξεχειλισμένων ποταμών, ήρθε το πρωί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πολίτες την ώρα που προσπαθούσαν, με τη συνδρομή από σήμερα και στρατιωτών, να επισκευάσουν τις περιουσίες τους στο χωριό Στέινφορθ του νοτίου Γιόρκσιρ.

Μεταξύ των πολιτών που προσέγγισε ο πρωθυπουργός, μία κυρία του απάντησε μπροστά στις κάμερες ότι δε θα ήθελε να του μιλήσει. «Δε μας βοήθησες εγκαίρως. Δεν ξέρω τι κάνεις εδώ», πρόσθεσε η συγκεκριμένη κάτοικος της περιοχής.

Ένας κύριος σχολίασε σκωπτικά: «Πήρες το χρόνο σου να έρθεις, ε Μπόρις;»

Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι υποτίμησε το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες σε πολλές περιοχές κυρίως της κομητείας Γιόρκσιρ από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο κ. Τζόνσον συγκάλεσε την επιτροπή αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, γνωστή ως Cobra, μόλις την Τρίτη, αφού πρώτα είχε επικριθεί από την αντιπολίτευση για αργά κυβερνητικά αντανακλαστικά.

Μιλώντας, ωστόσο, στους δημοσιογράφους από τις πληγείσες περιοχές, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε την κατηγορία της υποτίμησης της κατάστασης και της ολιγωρίας.

«Αν δείτε τι γίνεται από τότε που άρχισαν οι πλημμύρες, υπάρχει διαρκής παρακολούθηση της κατάστασης τόσο σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο έκτακτης ανάγκης», σημείωσε.

Τη νύχτα της Τρίτης, μετά από τη σύσκεψη της επιτροπής Cobra, ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε μέτρα βοήθειας προς τους πλημμυροπαθείς, όπως 500 λίρες βοήθημα για κάθε νοικοκυριό που υπέστη ζημιές και 2500 λίρες για κάθε πληγείσα μικρομεσαία επιχείρηση που δεν καλύπτεται από ασφάλεια.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι νέες βροχές αναμένονται στις ίδιες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Αγγλίας, όπως επίσης αυτή τη φορά και στη νότια Αγγλία, την Πέμπτη.

Συνολικά σε ισχύ βρίσκονται 34 προειδοποιήσεις για πλημμύρες στην Αγγλία και επτά στην Ουαλία, αν και έχουν υποβαθμιστεί οι προειδοποιήσεις για κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζώων κατά μήκος του ποταμού Ντον.

ΚΥΠΕ