You are here

Αγγλία: Το 90% των άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί κατά Covid

11/03/2021 19:20

Το 88,9% των κατοίκων της Αγγλίας άνω των 60 ετών έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία από το NHS Αγγλίας.

Οι άνω των 60 συμπλήρωναν τις επτά πρώτες κατηγορίες προτεραιότητας της πρώτης φάσης του προγράμματος εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με τους φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, τους πλέον ευπαθείς πολίτες όλων των ηλικιών και το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Από τους πιο ηλικιωμένους τροφίμους οίκων ευγηρίας το εμβόλιο έχει κάνει το 93,7%  στην Αγγλία.

Οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία έχουν κάνει το εμβόλιο σε ποσοστό 74,3%, κάτι που επιβεβαιώνει τις αναφορές περί διστακτικότητας από ένα σημαντικό ποσοστό αυτών να εμβολιαστούν.

Στις ηλικιακές κατηγορίες ενηλίκων κάτω των 59 έχει ήδη εμβολιαστεί το 21,8%.

Αυτή τη στιγμή πρόσκληση για να εμβολιαστούν λαμβάνουν από το σύστημα υγείας οι 55-59 ετών. Έως τα μέσα Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 50 ετών, που αριθμούν συνολικά 32 εκατομμύρια.

Ο υπόλοιπος ενήλικος πληθυσμός, ακόμα περίπου 19 εκατομμύρια, θα έχει εμβολιαστεί έως το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Μέχρι στιγμής η πρώτη δόση έχει χορηγηθεί σε περίπου 23 εκατομμύρια κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε από την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας πως ανιχνεύθηκαν ακόμα τέσσερα κρούσματα της βραζιλιάνικης παραλλαγής του κορωνοϊού. Τα τρία αφορούν επαφές των πρώτων κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί στο Νότιο Γκλόστερσιρ. Το άλλο ήταν στο Μπράντφορντ του Δυτικού Γιόρκσιρ και αφορά άτομο που ταξίδεψε πίσω στη Βρετανία από τη Βραζιλία μέσω Παρισιού στις 14 Φεβρουαρίου.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί δέκα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής, που έχει ονομαστεί P1 και περιλαμβάνει μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο ανθεκτικό έναντι της άμυνας των αντισωμάτων του οργανισμού και πιθανώς έναντι των εμβολίων.