You are here

Aγορά ακινήτων της Σουηδίας: Βουτιά 14% για τις τιμές

21/11/2022 12:01

Ανέβασε ταχύτητα η πτώση των τιμών κατοικιών στη Σουηδία τον Οκτώβριο, καθώς η σκανδιναβική χώρα που πλήττεται από τη σοβαρότερη ύφεση στην αγορά ακινήτων των τελευταίων 30 ετών δείχνει τι μπορεί να περιμένει πολλές άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στη Σουηδία οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά περίπου 14% από το υψηλότερο σημείο νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με την Valueguard, η οποία συγκεντρώνει τα στοιχεία. Οι τιμές υποχωρούν για επτά διαδοχικούς μήνες, καθώς τα νοικοκυριά πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Τον Οκτώβριο, ο δείκτης τιμών κατοικιών HOX Sweden υποχώρησε κατά 3% από τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, όπως δήλωσε η Valueguard.

Η πτώση είναι ασυνήθιστη σε μια χώρα όπου οι προηγούμενες διορθώσεις ήταν μικρές και βραχύβιες, και πολλοί νέοι αγοραστές κατοικιών δεν έχουν βιώσει ποτέ κραχ στην αγορά κατοικίας.

Ενώ οι αγορές κατοικιών σε όλο τον κόσμο καταγράφουν λιγότερες συναλλαγές, οι μειώσεις των τιμών δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει σε ορισμένες χώρες. Οι τιμές των κατοικιών στον Καναδά έχουν πλέον χάσει κατά 10% από το peak τους. Εκτός από τη Σουηδία, προβλέπεται πτώση έως και 20% από το peak τους για χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: Euro2day