You are here

Αγορά κρατικών ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας

28/09/2022 14:41

Προσωρινό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας στο πλαίσιο έκτακτης δράσης για την αποτροπή αυτού που χαρακτηρίζει «ουσιώδες ρίσκο» στη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πρόγραμμα προβλέπει την αγορά όσων μακροπρόθεσμων ομολόγων χρειαστεί από σήμερα έως τις 14 Οκτωβρίου, με στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών.

Η κίνηση υπαγορεύθηκε από την εκτόξευση της απόδοσης των βρετανικών κρατικών ομολόγων σε υψηλό 20ετίας (άνω του 5% στα 30ετή ομόλογα), ως αποτέλεσμα της ανησυχίας που έχει προκαλέσει ο βασιζόμενος σε αυξημένο κρατικό δανεισμό μίνι προϋπολογισμός του νέου Υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ της κυβέρνησης της Λιζ Τρας.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Παρασκευή έχουν οδηγήσει σε υποτίμηση της στερλίνας και προεξοφλείται ότι θα οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, ώστε να ελεγχθεί ο ήδη υπέρογκος πληθωρισμός.

«Αν η δυσλειτουργία σε αυτή την αγορά συνεχιστεί ή επιδεινωθεί, θα υπήρχε ουσιώδες ρίσκο για την οικονομική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα οδηγούσε σε αχρείαστη σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών και σε μείωση της ροής πίστωσης στην πραγματική οικονομία», αναφέρει η δήλωση της κεντρικής τράπεζας.

Η κίνηση της Τράπεζας προκάλεσε νέα πτώση στην ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου στην πρώτη αντίδραση των αγορών.

ΚΥΠΕ