You are here

Αισιόδοξες οι προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές αγορές

05/01/2004 11:21
Στην περιοχή των ταύρων αναμένεται να μείνουν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές κατά το 2004, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε σχετική δημοσκόπηση που διενήργησε το ειδησεογραφικό δίκτυο Βloomberg.

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη χρηματιστών από 14 εταιρείες συνολικά, οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική κούρσα τους και κατά το τρέχον έτος, σημειώνοντας κέρδη περίπου 8%. Τονίζουν ωστόσο ότι μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Fed ή την ΕΚΤ κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους, πιθανότατα θα ανακόψει την ορμή των χρηματιστηρίων.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθούν και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε οι μετοχές να διευρύνουν τα κέρδή τους» επισημαίνει ο Σεζάρ Μαρτίνεθ, αναλυτής της Gesmadrid. Σύμφωνα με τον ίδιο, αιχμή της ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών αναμένεται να αποτελέσουν οι τίτλοι του τεχνολογικού και του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Σε γενικές γραμμές, οι αναλυτές προβλέπουν ότι την ανοδική κούρσα των ευρωπαϊκών μετοχών θα την οδηγήσουν οι εταιρείες, των οποίων τα αποτελέσματα επηρεάζονται από την πορεία της οικονομίας.

«Το 2004 θα είναι μία ακόμη καλή χρονιά. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών και τα κέρδη των μετοχών θα ευθυγραμμιστούν με την αύξηση των εταιρικών κερδών» εκτιμά ο Ζαν Πιέρ Ελμπουίκ, στέλεχος της Αxa Ιnvestment Μanagers στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να ανέλθουν στο 1,8% το 2004 έναντι 0,4% το προηγούμενο έτος.

Για τα εταιρικά κέρδη των επιχειρήσεων του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600, οι αναλυτές προβλέπουν αύξησή τους κατά 14,9% φέτος. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων JCF, τα ανά μετοχή κέρδη των εταιρειών που σταθμίζουν στον εν λόγω δείκτη αυξήθηκαν κατά 23,2% το 2003 ενώ το προηγούμενο έτος είχαν μειωθεί κατά 10,5%.

Η αισιοδοξία για την προοπτική των εταιρικών αποτελεσμάτων και της οικονομίας κατά το 2004 διαμόρφωσε την τάση και κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εισήλθαν με το δεξί στο 2004 και έκλεισαν ενισχυμένοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στην κεφαλαιαγορά της Φραγκφούρτης, ο δείκτης DΑΧ έσπασε, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2002, το ψυχολογικό φράγμα των 4.000 μονάδων και σημειώνοντας κέρδη 1,35% έκλεισε στις 4.018,5 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FΤSΕ 100 ενισχύθηκε κατά 0,74% και διαμορφώθηκε στις 4.510,2 μονάδες. Με κέρδη υποδέχθηκε το νέο έτος και ο δείκτης CΑC 40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Έκλεισε στις 3.596,8 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 1,09%.