You are here

Αισιόδοξος ο Γερμανός ΥΠΕΞ για συμφωνία στο θέμα της Λιβύης στη Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο

15/01/2020 07:01

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA με τίτλο «Ο Μαας αισιόδοξος για συμφωνία στο θέμα της Λιβύης κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο», αναφέρει πως ο Χάικο Μαας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι κατά τη Διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο θα μπορούσε να υπογραφεί συμφωνία για την ειρήνευση στη χώρα.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε σημείο, στο οποίο πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία τέτοια συμφωνία με όλους όσοι συμμετέχουν σε μία τέτοια Διάσκεψη», δήλωσε ο Μάας και πρόσθεσε πως «Αυτή θα είναι η προϋπόθεση, ώστε να μην υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη, αλλά πολιτική».

Ο Mαας σημείωσε  ότι στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τη σύγκρουση στη Λιβύη έχει υπάρξει συνεννόηση με όλους τους συμμετέχοντες ως προς ένα κείμενο συμφωνίας.

«Θέλουμε να το συζητήσουμε ξανά με όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη και, εάν τα καταφέρουμε, να το υιοθετήσουμε». Με μια τέτοια συμφωνία «θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε οι δύο πλευρές του εμφυλίου πολέμου να μην είναι πλέον σε θέση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να διεξαγάγουν με στρατιωτικά μέσα αυτήν την σύγκρουση», επισήμανε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Αντίθετα, θα ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εκφράστηκε συγκρατημένα για το αρχικά ανεπιτυχές αποτέλεσμα των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Η κατάπαυση του πυρός θα ήταν ασφαλώς χρήσιμη.

Ωστόσο, η Διάσκεψη την Κυριακή και ολόκληρη η «Διαδικασία του Βερολίνου» σχεδιάστηκαν κατά τρόπον, ώστε τα κράτη που ασκούν επιρροή στη Λιβύη να συνεννοηθούν να σταματήσουν την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στο μέλλον. Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να κηρυχθεί εμπάργκο όπλων και μαζί με αυτό να υπάρξει ανακωχή.

«Από αυτή την άποψη, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τη ρωσική και την τουρκική πλευρά είναι σίγουρα χρήσιμες. Αλλά η "Διαδικασία του Βερολίνου" τις ξεπερνά κατά πολύ», κατέληξε ο Μαας.

ΚΥΠΕ