You are here

Αισιοδοξούν για καλύτερες ημέρες οι βιομήχανοι

28/01/2004 13:11
Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 3ετίας ενισχύθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το ανεξάρτητο οικονομικό ινστιτούτου ΙFΟ, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στις 97,4 μονάδες τον Ιανουάριο, από 96,9 το Δεκέμβριο, γεγονός που ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, αποδίδει στην ευνοϊκότερη αποτίμηση των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών. «Έχουμε μια παγκόσμια οικονομία που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ασία, αντισταθμίζοντας με το παραπάνω τις αρνητικές επιπτώσεις από την ενίσχυση του ευρώ», σχολίασε ο Τζούλιαν Κάλοου, οικονομολόγος στην Βarclays Capital.

Παραγγελίες >>«Υπάρχουν αναφορές από εταιρείες που έχουν δει τις παραγγελίες τους να αυξάνουν το τελευταίο τρίμηνο, και ελπίζω ότι αυτό σύντομα θα αντικατοπτριστεί στα μεγέθη για την παραγωγή», δήλωσε η Γκερτρούδη Τάμπελ-Γκουρερέλ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η γερμανική κατασκευάστρια φορτηγών και εκτυπωτικών μηχανών ΜΑΝ ΑG ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι νέες παραγγελίες της ήταν αυξημένες το δ’ τρίμηνο του 2003, χάρη στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Ανταγωνιστικότητα >>«Η βελτίωση του κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης δείχνει πως οι Γερμανοί βιομήχανοι δεν ανησυχούν για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, στις παγκόσμιες αγορές. Αλλά αναμένουμε επιβράδυνση στην πορεία του 2004, όταν θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις από το ενισχυμένο ευρώ», υποστήριξε ο Γιούργκεν Μάικλς της Citigroup.

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος του ΙFΟ, Γκέρνοτ Νερμπ, δήλωσε, στο Reuters, ότι για τους επιχειρηματίες, το «ανεκτό όριο» της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου είναι στα 1,30 δολάρια. Και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ ίσως μειώσει περαιτέρω το βασικό της επιτόκιο, κατά 0,25%, για να συγκρατήσει το ευρώ και να αποτρέψει τις αρνητικές συνέπειες της ενίσχυσής του στην ανάκαμψη. Κάτι που, πάντως, απέκλεισε για το άμεσο μέλλον η Γ. Τάμπελ-Γκουγκερέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βloomberg.