You are here

Ακόμα μια εβδομάδα στο κόκκινο στον χάρτη του ECDC η Κύπρος

16/09/2021 21:11

Για ακόμα μια εβδομάδα στην κόκκινη ζώνη του επιδημιολογικού χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εξάπλωση του COVID-19 παραμένει η Κύπρος, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας την Πέμπτη.
 
Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες οι περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία). 
 
Στην «κόκκινη ζώνη» δηλαδή στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, βρίσκονται για ακόμα μια εβδομάδα Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία, Εσθονία, Λιθουανία, Κροατία, Σλοβενία και Ιρλανδία. Στις «κόκκινες» χώρες προστίθενται η Λετονία και το Λουξεμβούργο (που την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονταν στην πορτοκαλί κατηγορία) και η Ρουμανία (περιοχές της οποίας βρίσκονταν στην πορτοκαλί και στην πράσινη κατηγορία).
 
Από την άλλη, βελτίωση σημειώνεται στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία όπου ορισμένες περιοχές έπεσαν από την κόκκινη στην πορτοκαλί κατηγορία, στην Πορτογαλία και την Ισλανδία. Περιοχές της Δανίας πέρασαν στην «πράσινη», δηλαδή ασφαλή, κατηγορία. Περιοχές της δυτικής Ελλάδας βγήκαν από την «βαθύ κόκκινο» κατηγορία και επέστρεψαν στο κόκκινο, ενώ η Φλάνδρα στο Βέλγιο πέρασε στην πορτοκαλί κατηγορία.
 
Η κατάσταση επιδεινώθηκε στη Γερμανία όπου το μεγάλο μέρος των ανατολικών περιοχών πέρασε από το «πορτοκαλί» στο «κόκκινο» με την υπόλοιπη χώρα, και στη Σλοβακία όπου μέρος της χώρας που βρισκόταν στην πράσινη κατηγορία πέρασε στην πορτοκαλί.
 
Στην πράσινη ζώνη παραμένουν Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία.
 
Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας. Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.