You are here

Αλληλεγγύη από Γερμανό ΥΠΕΞ προς Γαλλία σχετικά με δηλώσεις Ερντογάν

26/10/2020 19:14

O Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μ;aας, χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Τούρκου Προέδρου εναντίον του Γάλλου Προέδρου ως «νέο χαμηλό».

Η Γερμανία στέκεται «αλληλέγγυα στο πλευρό της Γαλλίας» στον αγώνα κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών, τόνισε ο Μαας τη Δευτέρα στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Εξέφρασε επίσης «μεγάλη κατανόηση» για την απόσυρση του Γάλλου Πρέσβη από την Άγκυρα. Ο Eρντογάν κατηγόρησε για ισλαμοφοβία τον Γάλλο Πρόεδρο στο πλαίσιο της διαμάχης για τις καρικατούρες του προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ και χαρακτήρισε τον Mακρόν ως περίπτωση ασθενούς που χρήζει ψυχιατρικής εξέτασης.

Η βάση ήταν οι δηλώσεις του Mακρόν την Τετάρτη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπερασπίστηκε την ελευθερία της γνώμης και τάχθηκε στο πλευρό εκείνων που επιθυμούν να δείξουν ή να δημοσιεύσουν τα σκίτσα. Η Γαλλία «δεν θα απαρνηθεί καρικατούρες και σκίτσα, ακόμη και αν άλλοι πάρουν αποστάσεις από αυτά», δήλωσε ο Μακρόν σε εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του δολοφονηθέντος δασκάλου Σαμουέλ Πατί.

 Ο τελευταίος έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη και κατόπιν δολοφονήθηκε και αποκεφαλίστηκε στο δρόμο. Η ισλαμική παράδοση απαγορεύει την απεικόνιση του προφήτη.

Ο Μάας τόνισε ότι η καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να εξομοιωθεί με το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει ενεργεί ανεύθυνα και ωφελεί εκείνους που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. «Δεν θα το αποδεχτούμε αυτό», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.