You are here

Άλμα για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

23/11/2021 13:47

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου την Τρίτη μετά την επιβολή των τελευταίων κυρώσεων από τις Hνωμένες Πολιτείες που στοχεύουν στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, κίνηση που το Κρεμλίνο λέει ότι είναι παράνομη.

To ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, ενισχύεται 6,4%, στα 89,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα την Τρίτη έφτασε στα 91 ευρώ.

Αν και οποιαδήποτε ενέργεια κατά της ρωσικής σύνδεσης φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για τον εφοδιασμό, οι κυρώσεις πιθανότατα έρχονται πολύ αργά, καθώς η κατασκευή του αγωγού ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο - η πρώτη από τις δύο γραμμές είναι ήδη γεμάτη με φυσικό αέριο ενώ αν και οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις για το έργο, αυτό προχώρησε ανεξάρτητα.

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 2 πλοία και 1 εταιρεία που σχετίζονται με τον Nord Stream 2

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν απόψε την επιβολή νέων, συμβολικών κυρώσεων σε βάρος δύο πλοίων και μιας εταιρείας που συνδέονται με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν τιμωρητικά μέτρα στην Transadria Ltd, μια εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών που συνδέεται με τη Ρωσία και σε δύο πλοία.

Οι κυρώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες παρόμοιες που έχουν επιβληθεί σε μικρότερες εταιρείες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτίμησε την άνοιξη να μην επιβάλει κυρώσεις στις δύο χώρες, εκτιμώντας ότι είναι προτιμότερο να διατηρήσει τη συμμαχία των ΗΠΑ με τη Γερμανία αντί να πολεμήσει ένα έργο που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Πηγή: Euro2day