You are here

Άλμα πάνω από τα 1,17 δολ. για το ευρώ

02/10/2003 14:20
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών αναρριχήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω ανησυχιών για την ισχύ της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας εν αναμονή σημαντικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ή πτώση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του γεν συγκρατήθηκε από φημολογούμενη παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος του Τόκιο.

Το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,1768 δολάρια πριν υποχωρήσει στη συνέχεια, ενώ, σε συναλλαγές στο Τόκιο, το δολάριο υποχώρησε έως και στα 110,55 γεν πυροδοτώντας πωλήσεις γεν από την Τράπεζα της Ιαπωνίας όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην τελευταία που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Η ασθενέστερη της αναμενόμενης έκθεση για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα - πτώση του δείκτη ISM το Σεπτέμβριο στο 53,7 από 54,7 τον Αύγουστο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη στις 55 μονάδες - συδαύλισαν ανησυχίες για το ότι η ανάκαμψη της υπ' αριθμόν ένα οικονομίας του πλανήτη ενδέχεται να μην είναι τόσο ισχυρή όσο θεωρείτο αρχικά.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που το δολάριο δεν κατόρθωσε να επωφεληθεί από τη σημαντική άνοδο των μετοχών χθες στη Wall Street. Αντίθετα, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι τώρα στραμμένο στα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που θα ανακοινωθούν νωρίς το απόγευμα.

Στις 12:30 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία ανάμεσα στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και το αμερικανικό είχε διαμορφωθεί στα 1,1713 δολ. ανά ευρώ.