You are here

Άλμα του ευρώ στα 1,60 δολ.

15/07/2008 15:24
Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του δολαρίου αναρριχήθηκε την Τρίτη το ευρώ, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, αποδυναμώνει το αμερικανικό νόμισμα.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα εκτινάχθηκε στα 1,6038 δολ. για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς όλό και περισσότεροι επενδυτές θεωρούν πιο ασφαλείς τις τοποθετήσεις σε ευρώ, παρά σε δολαριακούς τίτλους.

Με την Freddie Mac και την Fannie Mae, δυο πιστωτικά ιδρύματα τα οποία κατέχουν ή έχουν χρηματοδοτήσει περίπου το 50% των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, και μια ακόμα τράπεζα που ειδικεύεται στην στεγαστική πίστη, την IndyMac, να έχει πτωχεύσει από την περασμένη Παρασκευή, η αγορά ανησυχεί για περαιτέρω... «κανόνια» σε αμερικανικές -κυρίως- τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τίτλοι ή οι καταθέσεις σε ευρώ μοιάζουν ασφαλές καταφύγιο και ως εκ τούτου προσελκύουν κεφάλαια που φεύγουν τις τελευταίες ημέρες από τις ΗΠΑ.

Ναδίρ εμπιστοσύνης

Όσο καθησυχάζονται όμως οι Αμερικανοί επενδυτές επειδή βρίσκουν καταφύγιο στο ευρώ, τόσο ανησυχούν οι Ευρωπαίοι, που βλέπουν την ανατίμηση του νομίσματός τους ως έναν ακόμα παράγοντα επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, με αρνητικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της Γηραιάς Ηπείρου και επομένως για την εταιρική κερδοφορία.

Το νέο ιστορικό ρεκόρ του ευρώ συνέπεσε με την ελεύθερη πτώση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία, στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Ειδικότερα, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στις -63,9 μονάδες τον Ιούλιο από τις -52,4 του Ιουνίου, μια επίδοση που αποδείχθηκε πολύ χαμηλότερη από τις -55 μονάδες που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι οικονομικοί αναλυτές.