You are here

Ανακάλεσε 12 χρυσά διαβατήρια η Βουλγαρία

08/12/2022 17:39

Τους τελευταίους τρεις μήνες η Βουλγαρία έχει ανακαλέσει 12 «χρυσά διαβατήρια» και υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία για άλλα πέντε, δήλωσε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA) ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Κρουμ Ζαρκόφ, έπειτα από μια κλειστή συνεδρία της επιτροπής παρακολούθησης για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελειώδη δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επεσήμανε πως το θέμα των επενδύσεων με την παραχώρηση υπηκοότητας, ηγέρθηκε στη συνάντηση με την επιτροπή παρακολούθησης. Είπε πως η Βουλγαρία, έχει μέχρι τώρα εκδώσει 120 «χρυσά διαβατήρια» και πως η αρμόδια κρατική υπηρεσία για την εθνική ασφάλεια ερευνά κάθε μια από αυτές τις υποθέσεις. 

Σημείωσε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δείξει πως όταν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία, δεν διστάζει να ζητήσει από τον Πρόεδρο να ανακαλέσει την υπηκοότητα κάποιου. Πρόσθεσε, πως μετά που πέρασαν τροποποιήσεις στη νομοθεσία από την προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, υπογράφει τις αιτήσεις για την ανάκληση υπηκοοτήτων μόλις αποδειχθεί πως οι επενδύσεις για την απόκτηση υπηκοότητας δεν υφίστανται.

«Οι Ευρωβουλευτές με ρώτησαν πολλά πράγματα, κυρίως για τον Γενικό Εισαγγελέα και το ζήτημα της θέσης του στη συνταγματική μας τάξη», είπε ο κ. Ζαρκόφ, σημειώνοντας πως τους ενημέρωσε για ένα νομοσχέδιο, σε σχέση με τη λογοδοσία του Γενικού Εισαγγελέα που είναι βασισμένο σε ένα νομοσχέδιο του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, Nadezhda Yordanova και το οποίο αντικατοπτρίζει της εισηγήσεις της Επιτροπής της Βενετίας.

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Βουλγαρίας για εισαγωγή πολύ σημαντικών και αναμενόμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης τυγχάνουν εκτίμησης. Η ομάδα παρακολούθησης για τη δημοκρατία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά νομίζω ότι εκτιμούν την πολιτική βούληση και τον ρυθμό με τον οποίο εργαζόμαστε. Τόσο αυτοί όσο και εγώ, γνωρίζουμε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, έτσι αυτό παραμένει ένα ανοικτό ζήτημα», είπε.