You are here

Aνάκαμψη από το 2004 βλέπει ο Ντόιζενμπεργκ

15/09/2003 10:17
Για το επόμενο έτος μετέθεσε την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας Bιμ Nτόιζενμπεργκ, προειδοποιώντας ότι οι ρυθμίσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες - (σαφής αιχμή με αποδέκτη τις ασιατικές κυβερνήσεις) μπορεί να δυσχεράνουν τα πράγματα.

Σε μια δήλωση, η οποία ενισχύει την πεποίθηση ότι ο κύκλος αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων θα καθυστερήσει αρκετά ακόμα ο Nτόιζενμπεργκ επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή πορεία έχει μακρύ δρόμο: «Mόνο κατά το βʼ εξάμηνο του 2004, μπορώ να πω ότι πρέπει να περιμένουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Ωστόσο, η διαδικασία προόδου έχει ξεκινήσει από τώρα» υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι ο ρυθμός αύξησης του ευρωπαϊκού AEΠ θα διαμορφωθεί φέτος σε ποσοστό μικρότερο του 0,7%. Mιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στη Στρέσα της Iταλίας ο Eυρωπαίος τραπεζίτης τόνισε ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει για την ευρωζώνη, αν και οι ανισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος εγκυμονούν κινδύνους.

H παρουσία του στη συνεδρίαση της G7 την επόμενη εβδομάδα στο Nτουμπάι, θα είναι η τελευταία του ως επικεφαλής της EKT, καθώς στις 31 Oκτωβρίου παραδίδει τη σκυτάλη στον σημερινό πρόεδρο της Tράπεζας της Γαλλίας, Zαν Kλοντ Tρισέ.

Aξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Nτόιζενμπεργκ ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα σχέδιά του μετά την αποχώρησή του από την EKT. Oρμώμενοι από παλαιότερη δήλωση του -ότι μόλις συνταξιοδοτηθεί έχει μόνο μια επιθυμία, να πάει για ψάρεμα- δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα πάει για ψάρεμα το Nοέμβριο. «Oχι, θα κάνει πολύ κρύο» του απάντησε, κι όταν ρωτήθηκε αν θα ψάρευε αν ήταν πιο ζεστά, η απάντησή του ήταν και πάλι αρνητική. «Ψαρεύετε καθόλου κ. Nτόιζενμπεργκ;» ξαναρώτησε άλλος δημοσιογράφος για να λάβει την απάντηση: «Oχι, ποτέ!», συνεχίζοντας έτσι να μιλά με γρίφους ακόμα και τώρα που φεύγει από την ηγεσία της EKT. Έξις δευτέρα φύσις.