You are here

Ανάκαμψη παραγγελιών στις γερμανικές βιομηχανίες

06/02/2023 13:35

Ισχυρή ανάκαμψη παρουσίασαν τον Δεκέμβριο οι παραγγελίες στις γερμανικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, τα οποία αποτελούν το τελευταίο σημάδι ότι η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης αποδεικνύεται ανθεκτική απέναντι στους κραδασμούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι νέες παραγγελίες, που παρέχουν μια πρόγευση της βιομηχανικής παραγωγής, αυξήθηκαν κατά 3,2%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.

Το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει μια ανάκαμψη από τον Νοέμβριο, όταν οι παραγγελίες σημείωσαν πτώση στο χαμηλότερο τους επίπεδό από τα μέσα του 2020, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία, το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η ζήτηση στον μεταποιητικό τομέα έχει «σταθεροποιηθεί» στα τέλη του 2022.

«Τα τελευταία στοιχεία βιομηχανικών παραγγελιών - καθώς και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τους τελευταίους μήνες - δείχνουν ότι η οικονομική επιβράδυνση τον Χειμώνα είναι πιθανό να είναι πιο ήπια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αύξηση σημείωσαν οι παραγγελίες τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού, σημειώνει το Υπουργείο, με τις παραγγελίες από την Ευρωζώνη να αυξάνονται κατά 9,8%.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι παραγγελίες σε τομείς όπως ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και τα μεταλλικά προϊόντα.

Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της Γερμανίας επλήγη σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ μείωσε τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου που τροφοδοτούσαν εδώ και καιρό τα εργοστάσια της χώρας.

Ωστόσο, τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης μείωσαν το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και η γερμανική Κυβέρνηση αναμένει τώρα ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση για ολόκληρο το 2023 και θα επιτύχει ασθενή ανάπτυξη.

ΚΥΠΕ