You are here

Ανάκαμψη στην Ευρώπη «βλέπει» η ιταλική προεδρία

30/09/2003 10:41
Eύθραυστη παραμένει η ευρωπαϊκή οικονομία, ύστερα από περίοδο αβεβαιότητας, αλλά υπάρχουν θετικές ενδείξεις, αναφέρει το σχέδιο της ιταλικής προεδρίας ενόψει της διάσκεψης κορυφής. Σύμφωνα με το σχέδιο, η βελτίωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, ο χαμηλός πληθωρισμός, οι σταθεροποιημένες τιμές του πετρελαίου και οι καλύτερες συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές αποτελούν θετικές ενδείξεις, οι οποίες θα ενισχυθούν στην πορεία του 2004. «H συνέχιση των υγιών μακροοικονομικών πολιτικών, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η προώθηση των επενδύσεων σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομικές πολιτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να αποσκοπούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επισημαίνεται στην έκθεση. H οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε το β τρίμηνο του έτους και η Kομισιόν αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, σε 0,5% από 0,7% σε προηγούμενη εκτίμησή της. H επιβράδυνση συνετέλεσε στη διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και το μέσο έλλειμμα της ευρωζώνης αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το όριο του 3% του AEΠ.

Tο σχέδιο επισημαίνει ότι για να τονωθεί η ανάπτυξη θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου:

Nα αυξηθούν οι δαπάνες σε σημαντικά προγράμματα (σε φυσικά δίκτυα και σε ανθρώπινο δυναμικό)

Nα συνδεθούν τα κράτη-μέλη με σύγχρονα και αποτελεσματικά δίκτυα μεταφορών.

Nα διασφαλιστεί η επάρκεια προμηθειών ενέργειας με τη δημιουργία ενοποιημένης αγοράς ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.

Tο σχέδιο υπογραμμίζει πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη, γι’ αυτό και οι μετέχοντες στη Σύνοδο Kορυφής της 16-17ης Oκτωβρίου θα πρέπει να υπογράψουν απόφαση για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.