You are here

Ανακάμπτει η μεταποίηση στην ευρωζώνη

03/11/2003 12:05
Με ρυθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου αναπτύχθηκε η μεταποίηση τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την τακτική έρευνα της NTC Research.

Ο γενικός δείκτης ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε στις 51,3 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 50,1 μονάδων το Σεπτέμβριο και 51 μονάδων που έκανε λόγο η συγκλίνουσα πλειοψηφία των αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες συνιστά ανάπτυξη και κάτω του ορίου αυτού, ύφεση.

Η βελτίωση στη μεταποίηση αντανακλά την ανάκαμψη τόσο της βιομηχανικής παραγωγής (αύξηση του σχετικού δείκτη στις 53,1 μονάδες από 51,8 το Σεπτέμβριο) όσο και των νέων βιομηχανικών παραγγελιών (αύξηση του σχετικού δείκτη στις 53,2 μονάδες από 52 το Σεπτέμβριο).

Μοναδικό μελανό σημείο παραμένει η απασχόληση που παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, παρά την μείωση των απολύσεων τον Οκτώβριο. Ο δείκτης απασχόλησης ενισχύθηκε ελαφρώς στις 47,9 μονάδες από τις 47 του Σεπτεμβρίου, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα της NTC Research γίνεται για λογαριασμό του Reuters μεταξύ 3.000 επιχειρήσεων στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, χώρες που αντιπροσωπεύουν το 92% του μεταποιητικού τομέα της ευρωζώνης.