You are here

«Ανακρίνεται» ο Μπόρις Τζόνσον για το partygate

22/03/2023 12:32

Ενώπιον της Επιτροπής Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων θα εμφανιστεί στις 2 το απόγευμα ώρα Λονδίνου ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ώστε επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες να υποστεί «ανάκριση» για το κατά πόσο εν γνώσει του και «απερίσκεπτα» παραπλάνησε το κοινοβούλιο αναφορικά με το partygate.

Ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής ανέφερε πως παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του κ. Τζόνσον ότι οι συναθροίσεις εν μέσω lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ δεν παραβίαζαν τους κανόνες που ίσχυαν λόγω πανδημίας, θα πρέπει να ήταν «προφανές» στον ίδιο ότι συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε ήταν εκτός των κανόνων και των οδηγιών που η Κυβέρνησή του είχε θεσπίσει.

Σε φάκελο με τα επιχειρήματά του που έχει ήδη υποβάλει από τη Δευτέρα στην επιτροπή, ο πρώην Πρωθυπουργός παραδέχεται ότι εκ των πραγμάτων έχει αποδειχθεί πως με τις διαβεβαιώσεις του παραπλάνησε μεν το κοινοβούλιο, αλλά τονίζει πως αυτό δεν έγινε ούτε εσκεμμένα ούτε απερίσκεπτα, καθώς βασιζόταν κάθε φορά σε διαβεβαιώσεις έμπιστων συμβούλων.

Πάντως απόσπασμα των στοιχείων που θα εξετάσει η επιτροπή, που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τετάρτης, δείχνει πως ο Μάρτιν Ρέινολντς, τότε επικεφαλής ιδιαίτερος γραμματέας του Πρωθυπουργού, είχε αμφισβητήσει μπροστά στον κ. Τζόνσον «το κατά πόσο ήταν ρεαλιστικό να υποστηρίξει πως όλες οι οδηγίες είχαν ακολουθηθεί ανά πάσα στιγμή, δεδομένου του περιβάλλοντος εργασίας στο Νούμερο 10».

Τόσο σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον όσο και ο ίδιος έχουν αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα και τη νομιμοποίηση της εξέτασης της υπόθεσης από την επταμελή Επιτροπή Ασυλίας, η οποία απαρτίζεται στην πλειοψηφία της από Συντηρητικούς βουλευτές μεν, οι οποίοι όμως δεν είναι ένθερμοι φίλοι του πρώην Πρωθυπουργού.

Επικεφαλής της επιτροπής είναι η επί 40 χρόνια βουλευτής των Εργατικών Χάριετ Χάρμαν.

Εφόσον κριθεί ότι παραπλάνησε με τρόπο απερίσκεπτο τη Βουλή, ο κ. Τζόνσον θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμα και ποινή δεκαήμερης αποβολής από το νομοθετικό σώμα. Κάτι τέτοιο θα έδινε την ευκαιρία σε ψηφοφόρους της περιφέρειάς του να διεκδικήσουν εμβόλιμες εκλογές για την ανάδειξη νέου βουλευτή. 

Η όποια κύρωση, ωστόσο, θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων.