You are here

Αναπάντεχο γκάζι για τον πληθωρισμό στην Ισπανία

30/01/2023 12:07

Αναπάντεχη επιτάχυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, μετά από πέντε μήνες επιβράδυνσης, ωθώντας τους traders να ενισχύσουν τα στοιχήματα για το πόσο ψηλά θα αυξήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,8% από πέρυσι τον Ιανουάριο, μετά την άνοδο κατά 5,5% του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ υψηλότερο από τη μέση εκτίμηση του 4,8% έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους, αν και οι προβλέψεις κυμαίνονταν από 3,8% έως 6,5%. Το έργο των αναλυτών περιπλέχθηκε αυτόν τον μήνα από μια νέα στάθμιση του καλαθιού του πληθωρισμού της ευρωζώνης.

Η επιτάχυνση της Ισπανίας οφείλεται στην ανάκαμψη στο κόστος των καυσίμων και στις μικρότερες εκπτώσεις στις πωλήσεις ενδυμάτων στην αρχή του έτους.

Ο δομικός δείκτης που εξαιρεί τα ευμετάβλητα είδη, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, εκτινάχθηκε στο ποσοστό-ρεκόρ του 7,5%, υποδηλώνοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες.

Πηγή: Euro2day