You are here

«Ανάσα» στην Τουρκία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

25/11/2021 13:56

Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις, καλύπτοντας τομείς όπως η ενέργεια και η τεχνολογία. Προηγήθηκαν συζητήσει του Τούρκου Προέδρου με τον Πρίγκιπα των ΗΑΕ.

Οι δυο χώρες έρχονται πιο κοντά μετά από χρόνια «κόντρας» με στόχο την επικράτηση σε ότι αφορά την επιρροή στον αραβικό κόσμο. «Τα προβλήματα με τα ΗΑΕ είναι τώρα πίσω μας. Μπαίνουμε σε περίοδο συνεργασίας με στόχο το αμοιβαίο όφελος», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

Μάλιστα τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ένα fund 10 δισ. δολαρίων για να στηρίξουν στρατηγικές επενδύσεις στην Τουρκία, περιλαμβανομένης της υγείας και της ενέργειας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι κεντρικές τράπεζες των δυο χωρών υπέγραψαν επίσης συμφωνία συνεργασίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται συζητήσεις για μια δυνητική συμφωνία swap. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε επιδιώξει να κλείσει συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (swap) με άλλες χώρες ώστε να έχει πρόσβαση σε «σκληρό νόμισμα» και να χτίσει αποθέματα με τα οποία θα στηρίξει τη λίρα η οποία έχει χάσει 45% φέτος. Έχει ήδη ανάλογες συμφωνίες με Κίνα, Κατάρ και Ν. Κορέα συνολικού ύψους 23 δισ. δολαρίων.

Πηγή: Euro2day