You are here

Αναβολή άρσης περιορισμών κατά Covid για 4 εβδ. μελετά το Λονδίνο

11/06/2021 12:02

Προς απόφαση αναβολής της πλήρους άρσης των περιορισμών κατά του κορωνοϊού προσανατολίζεται η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Το τελικό βήμα του οδικού χάρτη εξόδου από το lockdown που έχει παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Τζόνσον ορίζει την πλήρη άρση των μέτρων στις 21 Ιουνίου, όπως την κατάργηση των κοινωνικών αποστάσεων και των αριθμητικών ορίων στα άτομα που μπορούν να συναθροίζονται.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αύξηση των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας λόγω της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα και η έστω μικρή αύξηση των νοσηλειών έχει σχηματίσει δύο σενάρια που εξετάζουν οι υπουργοί.

Το πρώτο είναι η αναβολή της πλήρους άρσης των περιορισμών κατά δύο εβδομάδες και το δεύτερο μια αναβολή τεσσάρων εβδομάδων.

Το δεύτερο σενάριο φέρεται να προκρίνεται από υπουργούς καθώς θα έδινε μεγαλύτερη «βεβαιότητα» στις επιχειρήσεις ότι θα ήταν η τελευταία καθυστέρηση πριν από την επιστροφή στην κανονικότητα και παράλληλα θα έδινε χρόνο για τον πλήρη εμβολιασμό ακόμα περισσότερων πολιτών.

Η μετάλλαξη Δέλτα ευθύνεται πλέον για εννέα στα δέκα νέα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και προσβάλλει κατά κύριο λόγο άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι υποστηρικτές της μικρότερης αναβολής σημειώνουν ότι έως την 21η Ιουνίου θεωρητικά όλοι οι πολίτες άνω των 50 ετών θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, επομένως το πιο ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού θα είναι επαρκώς προστατευμένο έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Το ενδεχόμενο να αρθούν τελικά τα μέτρα στις 21 Ιουνίου χαρακτηρίζεται ως «όλο και πιο απίθανο» από τις πηγές των Times.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον θα αναμένει να εξετάσει τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία την προσεχή Κυριακή πριν ανακοινώσει την απόφασή του τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους Times, μια καθυστέρηση στην πλήρη άρση των περιορισμών πιθανώς θα βαρύνει αρνητικά και στις αποφάσεις για διεύρυνση της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας της βρετανικής κυβέρνησης. Η επόμενη αναθεώρηση της λίστας αναμένεται στις 24 Ιουνίου, με ισχύ από τις 28 του μήνα.

ΚΥΠΕ