You are here

Ανεβάζει τον φόρο στα υπερκέρδη ενέργειας η Ιταλία

22/11/2022 08:53

Η Ιταλία ενέκρινε προϋπολογισμό 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος, ο οποίος σχεδιάζει να αυξήσει έναν έκτακτο φόρο στα πρόσθετα κέρδη που έχουν οι εταιρείες ενέργειας, προκειμένου να επεκταθεί η ενεργειακή βοήθεια σε οικογένειες και επιχειρήσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο νέος προϋπολογισμός, ο πρώτος που παρουσίασε η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, σχεδιάζει να αυξήσει το 2023 τον φορολογικό συντελεστή στα υπερκέρδη από την πώληση ενέργειας στο 35% από 25% που είναι σήμερα, σε ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά το βράδυ.

Ο νόμος θα περάσει από μακρύ κοινοβουλευτικό έλεγχο και εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές πριν από την τελική έγκριση.

Πάνω από 21 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού θα διατεθούν για τη βοήθεια των οικογενειών και των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας, προστιθέμενα στα περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη δαπανήσει η κυβέρνηση για να κρατήσει την οικονομία όρθια.

Πηγή: Euro2day