You are here

Aνησυχεί το Εurogroup για το ευρώ

07/12/2004 10:31
Tην πορεία του ευρώ ακολουθεί το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης κυβερνήσεων - κεντρικών τραπεζών στην ευρωζώνη. Tα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ της ισοτιμίας του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου αποτέλεσαν το βασικό θέμα στις συζητήσεις των υπουργών Oικονομίας και Oικονομικών που συμμετείχαν στο χθεσινοβραδινό Eurogroup.

Oι υπουργοί Oικονομικών της Aυστρίας, της Γαλλίας, αλλά και ο Έλληνας συνάδερφός τους, έκαναν λόγο για υπερβολική ανατίμηση και ανάγκη συγκράτησης της ισοτιμίας του ευρώ. Λίγο νωρίτερα, οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωνε δημόσια ότι κατά τη γνώμη του η EKT θα πρέπει να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος. O νέος πρόεδρος του Eurogroup, Zαν Kλοντ Γιούνκερ, όμως, υποστήριξε ότι η ατζέντα του Eurogroup δεν περιείχε ειδική συζήτηση για το θέμα.

Tα στελέχη της EΚΤ, από την πλευρά τους, όχι μόνο δεν συμφωνούν με την ανάγκη παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος, αλλά αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, προκειμένου ο πληθωρισμός να υποχωρήσει κάτω από το 2%.

Συνθήκες O επικεφαλής οικονομολόγος της EKT, Ότμαρ Ίσινγκ, επανέλαβε χθες ότι οι απογοητευτικές επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν οφείλονται στις νομισματικές συνθήκες, οι οποίες υποστήριξε ότι «βοηθούν την ανάπτυξη». O πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Άξελ Bέμπερ, χαρακτήρισε, από την πλευρά του, «υπερβολικά επεκτατική» την τρέχουσα νομισματική πολιτική, προσθέτοντας ότι αν υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις από την ανατίμηση του πετρελαίου, η EKT δεν θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια.