You are here

Ανησυχεί για ανατίμηση της λίρας η Τουρκία

17/05/2013 17:55
Η Τουρκία χαιρέτισε την δεύτερη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της την Παρασκευή, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό οι διεθνείς αγορές επιβραβεύουν μια δεκαετία οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των επενδυτών, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο ενθουσιασμός, ωστόσο, μετριαζόταν από ανησυχίες ότι η εξέλιξη αυτή, που συνέπεσε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον, ίσως προκαλέσει υπερβολικά μεγάλες εισροές κεφαλαίων στην τουρκική λίρα.

Η Moody's αξιολόγησε αργά την Πέμπτη την Τουρκία με Baa3 και προοπτικές σταθερές, καθιστώντας δυνατή την ένταξή της σε μια σειρά ομολογιακών δεικτών επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade) και συντελώντας στην αλλαγή του καθεστώτος της σε αναπτυγμένη από αναδυόμενη αγορά.

Το Νοέμβριο η Fitch Ratings αναβάθμισε την Τουρκία σε επενδυτική διαβάθμιση, ενώ η αξιολόγηση της Standard & Poor's είναι μόλις μια βαθμίδα χαμηλότερα.

Από το 2002, όταν το κόμμα ΑΚ ανήλθε στην εξουσία, ο Ερντογάν μεταμόρφωσε μια οικονομία επιρρεπή στις κρίσεις με χρόνιο πληθωρισμό στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης, τριπλασιάζοντας το κατά κεφαλήν εισόδημα, σε αντίθεση με τη γειτονική Ελλάδα την οποία η Moody's αξιολογεί 11 βαθμίδες χαμηλότερα.

"Η Τουρκία άξιζε αυτή την αξιολόγηση, ή και ακόμη υψηλότερη, τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής άποψης. Τη θεωρώ μια καθυστερημένη αναγνώριση όσων μας άξιζαν", είπε σε ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν.

"Περιμένουμε τώρα πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις, άμεσων επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η κεντρική τράπεζα χρειάζεται να είναι έτοιμη για τις πιέσεις που θα έχει αυτό στη λίρα".

Η απόδοση του διετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό στο 4,61%, επεκτείνοντας την πτώση που σημειώθηκε την Πέμπτη μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.