You are here

Ανησυχία ΠΟΥ για αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη

05/03/2021 07:14

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, εξέφρασε ο Χανς Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε διάσκεψη Τύπου, είπε ότι την περασμένη εβδομάδα, τα νέα κρούσματα στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 9% σε λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο.

"Αυτό τερμάτισε μια πολλά υποσχόμενη μείωση 6 εβδομάδων σε νέα κρούσματα", πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα συστήματα υγείας μας δεν έπρεπε να βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση.

Πρέπει, είπε, να επιστρέψουμε στα βασικά, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυξημένη επαγρύπνηση για μεταλλάξεις του ιού που αποτελούν απειλή αυξημένης μεταδοτικότητας, βελτιωμένο έλεγχο και απομόνωση των κρουσμάτων, ιχνηλάτηση και απομόνωση επαφών, καθώς και φροντίδα, έμφαση στην πρόληψη και τον έλεγχο άλλων ασθενειών και ταχεία διάθεση εμβολίων.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι συνολικά 45 χώρες έχουν ξεκινήσει εμβολιασμούς στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και το 1,9% του πληθυσμού σε 40 χώρες και 24,5% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε 20 χώρες, έχουν λάβει την ολοκληρωμένη σειρά εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Έκανε και ειδική αναφορά στην Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, λέγοντας ότι περισσότεροι από 7 στους 10 εργαζόμενους σε υπηρεσίες υγείας παγκοσμίως είναι γυναίκες.

Στην περιφέρεια Ευρώπης, είπε, το 84% των νοσοκόμων και το 53% των ιατρών, είναι γυναίκες.

Σημείωσε ότι πριν από πέντε εβδομάδες, από τους 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που είχαν μολυνθεί με COVID-19, το 68% ήταν γυναίκες.

"Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την πρώτη μας γραμμή. Είναι θεμελιώδης υποχρέωση κάθε κυβέρνησης, να διασφαλίζει τον εμβολιασμό του υγειονομικού και κοινωνικού εργατικού δυναμικού" κατέληξε.

ΚΥΠΕ