You are here

Ανησυχία Σολτς για την έκρηξη στις τιμές ενέργειας

05/07/2022 06:35

Συνέντευξη παραχώρησε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη δημόσια τηλεόραση ARD, όπου χαρακτήρισε τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια ως «εύφλεκτη ύλη για την κοινωνία», τονίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν όταν ο λογαριασμός για τη θέρμανση ξαφνικά αυξάνεται κατά εκατοντάδες ευρώ.

Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος και στην επονομαζόμενη «Συντονισμένη Δράση» που ξεκινά στην Καγκελαρία και που αποτελεί τον διάλογο -με πρωτοβουλία του Καγκελαρίου- με εργοδότες, εργαζομένους, επιστήμονες και την Bundesbank, προκειμένου να βρεθούν λύσεις αντιμετώπισης του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Πάντως, ο Καγκελάριος μείωσε τις προσδοκίες από την έναρξη αυτού του διαλόγου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αλλά για την εκκίνηση μιας διαδικασίας, ενώ δεν θέλησε να προκαταλάβει τα αποτελέσματά της.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης και έκανε λόγο επανειλημμένως για πακέτο ελάφρυνσης ύψους 30 δις ευρώ, που περιλαμβάνει μέτρα, πολλά εκ των οποίων τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, για αυτό και, όπως είπε, πολλοί πολίτες δεν τα έχουν ακόμα υπόψη τους.

Τόνισε ότι τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών απορροφούν περίπου το 90% της αύξησης των τιμών, σε ό,τι αφορά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να προετοιμάζουμε μέτρα, σημείωσε ο Σολτς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το επόμενο έτος θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση».

Διέψευσε ότι σχεδιάζει την καταβολή ενός εφάπαξ -αφορολόγητου- βοηθήματος από τους εργοδότες στους εργαζομένους ως μέτρο ανακούφισης των πολιτών, αντί των αυξήσεων που θα προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία για ελλείψεις στην παροχή φυσικού αερίου και τις ακριβές εισαγωγές ενέργειας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κρατικής υποστήριξης προμηθευτών φυσικού αερίου που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, ενώ ειδικά για την εταιρεία Uniper, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας στη Γερμανία που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κυβέρνηση, δήλωσε ότι «εξετάζουμε τώρα μαζί με την εταιρεία τι μπορούμε να κάνουμε» και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην παροχή αερίου λόγω του ότι μια σημαντική επιχείρηση δεν μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Ο Καγκελάριος υπεραμύνθηκε της επικοινωνιακής του στρατηγικής, λέγοντας ότι δεν είναι ένας πολιτικός που κάθε εβδομάδα ανακοινώνει πράγματα, εκ των οποίων δεν υλοποιείται το 90% και ότι είναι σημαντικό να κάνει ανακοινώσεις, από τις οποίες προκύπτει κάτι.

Αναφερόμενος, δε, στο περιστατικό κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου G7 στο Elmau της Βαυαρίας, όπου ερωτήθηκε από δημοσιογράφο της Deutsche Welle σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση, ο Καγκελάριος απέρριψε την κριτική που του ασκήθηκε και επεσήμανε ότι η ερώτηση είχε υποβληθεί και πάλι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και την είχε ήδη απαντήσει. Σημείωσε, επίσης, ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας που θα δοθούν στην Ουκρανία μετά τη λήξη του πολέμου θα υπόκεινται σε μια εγγύηση υποστήριξης του ΝΑΤΟ και ότι οι λεπτομέρειες συζητούνται αυτό το διάστημα με τους εταίρους και την Ουκρανία.

Ως προς τη συζήτηση για λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού για το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα, υποστήριξε ότι δεν τα θεωρεί πλέον τόσο απαραίτητα όσο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η κατάσταση έχει αλλάξει, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. Ο Καγκελάριος απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, παρατηρώντας απλώς ότι «η μάσκα το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι τώρα», ενώ συνέστησε σε όλους τους πολίτες άνω των 60 να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να κλείσουν ξανά τα σχολεία και ότι δεν θα είναι πλέον απαραίτητα τα lockdowns όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, υπεραμύνθηκε και της συμφωνίας της Γερμανίας με το Κατάρ για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς, όπως διευκρίνισε, «αν θέλουμε να έχουμε διαφοροποίηση, χρειαζόμαστε πολλούς προμηθευτές».

ΚΥΠΕ