You are here

Ανησυχίες για ανταγωνισμό μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου

24/11/2022 19:46

Προβληματισμούς σε σχέση με τη διασφάλιση του ισότιμου ανταγωνισμού έχουν καταθέσει Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα σε σχέση με την εφαρμογή του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται με πλοία σε τρίτες χώρες, σημείωσαν κοινοτικές πηγές στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τους ίδιους προβληματισμούς που είχαν τεθεί από την αρχή των διαβουλεύσεων για το μέτρο που εντάσσεται στο όγδοο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το μέτρο έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστεί από τις χώρες που ανήκουν στην ομάδα των G7 καθώς και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο καταγράφονται διαφωνίες όσον αφορά το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου πάνω από το οποίο θα απαγορεύεται η ασφάλιση της μεταφοράς του με σκάφη με σημαία της ΕΕ.

Η συζήτηση, ενόψει της εφαρμογής του μέτρου στις 5 Δεκεμβρίου, συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας την Τετάρτη σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων (COREPER), καθώς και την Πέμπτη με διμερείς συναντήσεις, και αναμενόταν να συνεχιστεί αργότερα το απόγευμα σε επίπεδο COREPER.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες κοινοτικές πηγές, το κύριο ζήτημα είναι οι διαφωνίες των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας για το επίπεδο του πλαφόν, καθώς θεωρείται πως ο αριθμός που συζητείται, μεταξύ των 65 και 70 δολαρίων, είναι υπερβολικά υψηλός αφήνοντας σημαντικό περιθώριο κέρδους στη Ρωσία.

Ο διεθνής Τύπος, μεταξύ άλλων και το πρακτορείο Reuters, υπενθυμίζουν παράλληλα πως Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα, χώρες με σημαντικό ναυτιλιακό τομέα, θεωρούν πως το όριο είναι υπερβολικά χαμηλό και ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα ή μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, κοινοτικές πηγές επεσήμαναν πως οι προβληματισμοί των τριών χωρών, που είχαν τεθεί και κατά την έναρξη της συζήτησης, περιλαμβάνουν την ανάγκη για διευκρινίσεις του πώς αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος να μην υπάρξει η αναγκαία συμμόρφωση, καθώς και το ποια αντισταθμιστικά μέτρα θα υπάρξουν σε σχέση με τη διαγραφή πλοίων από τα νηολόγια τους μετά την εφαρμογή του πακέτου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε, στο πλαίσιο του όγδοου πακέτου κυρώσεων, το νομικό πλαίσιο για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του Ρωσικού πετρελαίου που μπορεί να μεταφερθεί σε τρίτες χώρες καθώς και νέους περιορισμούς στις θαλάσσιες μεταφορές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

Η έγκριση είχε γίνει μεταξύ άλλων και ως πολιτικό μήνυμα προς τους εταίρους στους G7 και στη διεθνή κοινότητα για την ετοιμότητα των κρατών μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν το μέτρο.