You are here

Ανησυχούν για ακρίβεια και σύστημα ΔΥ οι βρετανοί

24/03/2023 13:46

Η κρίση του κόστους διαβίωσης και η κατάσταση του συστήματος δημόσιας υγείας εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες για τους Βρετανούς, όπως αποτυπώνει η νεότερη μηνιαία έρευνα του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής για τις τάσεις και τις κοινωνικές πεποιθήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το ποια είναι τα σοβαρότερα ζητήματα που τους απασχολούν σήμερα, το 91% όσων απάντησαν είπαν ότι είναι η ακρίβεια και το 84% πρόσθεσαν το NHS, την εθνική υπηρεσία υγείας.

Στον κατάλογο ανησυχιών των Βρετανών ακολουθούν η οικονομία γενικότερα, σε ποσοστό 71% και στη συνέχεια η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον σε ποσοστό 57%.

Λίγο πάνω από ένας στους τρεις ενήλικες, ποσοστό 36%, που πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο είπαν ότι οι πληρωμές αυτές έχουν αυξηθεί κατά 7% επί του συνόλου των δαπανών τους το τελευταίο τετράμηνο. Πλέον αναλογούν στο 29% των δαπανών των νοικοκυριών αυτών.

Ένας στους τέσσερις δηλώνει επίσης ότι έχει επηρεαστεί κατά κάποιον τρόπο από τις συνεχείς απεργίες που άρχισαν το Νοέμβριο από διάφορους κλάδους εργαζομένων, κυρίως στις μεταφορές, στην υγεία και στην εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά την κρίση ακρίβειας, το 96% των ερωτηθέντων είπαν πως γίνεται αντιληπτή στις αυξημένες τιμές των τροφίμων. Το 78% όσων απάντησαν είπαν ότι πλήττονται επίσης λόγω των αυξημένων λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού και το 42% λόγω της τιμής των καυσίμων.

Αποτέλεσμα αυτών είναι το 63% να δαπανούν λιγότερα για μη αναγκαία είδη, το 54% να καταναλώνουν λιγότερη οικιακή ενέργεια, το 48% να αναζητούν περισσότερο ευκαιρίες αγορών σε περισσότερα του ενός καταστήματα και το 46% να ξοδεύουν λιγότερα στην αγορά τροφίμων και λοιπών αναγκαίων ειδών.

Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου, ελαφρώς μειωμένος είναι ο δείκτης ευτυχίας των πολιτών (6,9 από 7) με βάση το ερώτημα για το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουν και αντιστρόφως ελαφρώς αυξημένος είναι ο δείκτης άγχους για την καθημερινότητα (4,1 από 4).

 

ΚΥΠΕ