You are here

Ανοδικά συνεχίζει η Ευρώπη

24/09/2003 15:01
Σε θετικό έδαφος διατηρούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μια αναμενόμενη αντίδραση μετά από δύο συνεδριάσεις έντονα πτωτικές.

Τα πολύ καλά, στοιχεία για την ανεργία στην Ιταλία η οποία βρέθηκε τον Ιούλιο στο 8,7% - το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας - επέτειναν το θετικό κλίμα και την αίσθηση ότι η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται προ των πυλών της ανάκαμψης.

Σε εταιρικό επίπεδο μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι ο κολοσσός στον χώρο των ΜΜΕ Vivendi Universal και η μέχρι πρότινος θυγατρική της εταιρία υδάτων Veolia Environement.

Η μεν Vivendi Un ανακοίνωσε τεράστια μείωση των ζημιών της για το β' τρίμηνο του 2003 στα 313 εκατ. € σε σχέση με τα 11,5 δις € την αντίστοιχη περίοδο του 2002 χάρη κυρίως στην επιτυχή πολιτική μείωσης του κόστους που ακολούθησε ο νέος CEO της Jean-Rene Fourtou.

Από την άλλη πλευρά η Veolia Env. ανακοίνωσε μεν ζημιές για το α' εξάμηνο. Ζημιές όμως που οφείλονταν κυρίως στις εγγραφές υποαξιών επενδύσεων της αμερικανικής της μονάδας μέρη της οποίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να πουλήσει, δήλωση η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το επενδυτικό κοινό.

Στη Βρετανία η μετοχή της χαλυβουργίας Corus συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά παρά τη μείωση των ζημιών της για το α' εξάμηνο που ανακοίνωσε εξαιτίας των δηλώσεων του CEO της ο οποίος δεν βλέπει περαιτέρω αύξηση στα κέρδη σύντομα καθώς η αγορά παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη.