You are here

Ανοδική τροχιά για το Ευρώ - Προβληματίζει το Δολάριο

11/09/2003 12:43
Διατηρείται ο προβληματισμός στις διεθνείς αγορές χρήματος για τα επερχόμενα οικονομικά μεγέθη, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα, αλλά και τη Δευτέρα, και αφορούν την οικονομία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στις 15:30 σήμερα το μεσημέρι, η αγορά περιμένει το εμπορικό ισοζύγιο για τον μήνα Ιούλιο από ΗΠΑ, το οποίο όπως εκτιμούν οι αναλυτές, θα παραμείνει ελλειμματικό, κοντά στα 40,5 δισ. δολάρια, έναντι 39,5 δισ. δολαρίων ελλείμματος της προηγούμενης μέτρησης.

Την ίδια ώρα, επίσης, θα ανακοινωθούν τα επιδόματα ανεργίας για την προηγούμενη εβδομάδα (μέχρι 6/9/2003), τα οποία όπως εκτιμούν οι αναλυτές, θα παραμείνουν πάνω από το ψυχολογικό όριο των 400.000.

Τέλος, τη Δευτέρα, θα δούμε τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών β' τριμήνου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι παραμένει ελλειμματικό.

Τα δύο, λοιπόν, αυτά μεγέθη, αποτελούν τα 'αγκάθια' της αμερικανικής οικονομίας, και όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, θα διατηρήσουν τον προβληματισμό για την δυναμική της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Το αρνητικό κλίμα για το δολάριο, συνδέεται επίσης και με τη σημερινή επέτειο των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και την ανησυχία για νέες τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των ΗΠΑ.

Το ευρώ παραμένει σταθερά πάνω από το 1,1200 έναντι του δολαρίου, ενώ το ενδεχόμενο παρέμβασης από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, περιορίζει τη ζήτηση για γεν, κρατώντας την ισοτιμία δολαρίου/γεν, πάνω από τα 117.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας για ραγδαία πτώση σε στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα εβδομαδιαία αποθέματα υποχώρησαν κατά 4,2 εκατ. βαρέλια και σε ποσοστό 1,5%.

Πτωτική η κίνηση του χρυσού, κοντά στα 380 $/ουγκιά, υποχωρεί από τα υψηλά επταμήνου, που σημειώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας, κοντά στα 384 $/ουγκιά.