You are here

Άνοιγμα σε νέες επενδύσεις με νέο φορολογικό καθεστώς

02/07/2003 10:54
Νέο φορολογικό καθεστώς για τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που θα υλοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα καθιερώνει η κυβέρνηση, προκειμένου να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, ο νόμος θα ορίζει «φορολογική σύμβαση» δεκαετούς διάρκειας μεταξύ των επιχειρήσεων που επενδύουν και του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία θα προβλέπει την τεκμαρτή φορολόγηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και την απαλλαγή τους, φυσικά, από κάθε φορολογικό έλεγχο.

Ειδικότερα δε για τις επενδύσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων άνω των 15 εκατ. ευρώ, αποσυνδέεται μερικώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από το ευεργέτημα της επιδότησης.

Σημειώνεται, ότι ο νέος νόμος θα ισχύσει από 1η Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στις επιμέρους προτάσεις για τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, περιλαμβάνονται:

– Άρση του ανώτατου ορίου (15 εκατ. ευρώ) επιχορήγησης και επιδότησης leasing για επενδύσεις νέων μεταποιητικών μονάδων με αποσύνδεση της υπαγωγής από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ανάλογα θα ισχύσουν προκειμένου και για δραστηριοποίηση στη νέα τεχνολογία.

– Αύξηση από 45.000 ευρώ στα 50.000 ευρώ των επιχορηγήσεων για κάθε νέα θέση εργασίας.

– Αύξηση από 4,5 σε 10 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων προς ξενοδοχεία.

– Καθιέρωση εναλλακτικής προς τις φορολογικές εκπτώσεις δυνατότητας σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού (ως το 40% των ακαθάριστων αποτελεσμάτων).

– Προαιρετική ένταξη σε ειδικό καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης μεγάλων ξένων επιχειρήσεων (δίχως το υπουργείο να αποκλείει ρητώς τη δυνατότητα και για ελληνικές επιχειρήσεις) με προσδιορισμό των κερδών στο 7% των επενδυθέντων κεφαλαίων και με εφαρμογή μειωμένου φορολογικού συντελεστή, για διάστημα 10 ετών.