You are here

Ανοιχτό το ΕΚ σε παράταση του άρθρου 50 λόγω εκλογών στο ΗΒ, απαραίτητο όμως το backstop

12/09/2019 14:46

Στην επιβεβαίωση ότι "δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία χωρίς κάποιου είδους backstop", αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ανοιχτό σε μια παράταση της διαδικασίας του άρθρου 50 σε περίπτωση εκλογών στο ΗΒ, αν και προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί νέες αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις από τους Βρετανούς, προχώρησε σήμερα το πρωί ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Σασόλι τόνισε ότι "ως τώρα, και θέλω αυτό να το τονίσω, το ΗΒ δεν έχει προτείνει εναλλακτικές στο backstop που να είναι νομικά αξιόπιστες".

Το ΕΚ θα ήταν διαθέσιμο να επιτρέψει ένα backstop αποκλειστικά και μόνο για τη Β. Ιρλανδία, αλλά κάποιου είδους backstop θα πρέπει να υπάρχει στη ΣΑ, τόνισε.

Σημείωσε μάλιστα ότι ευχαρίστως το ΕΚ θα επανεξέταζε και την πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση για να την καταστήσει νομικά δεσμευτική, και να συμπεριλάβει κάποια συμφωνία εταιρικής σχέσης.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι αν το ΗΒ δεν επιθυμεί να μιλήσει για το backstop, τότε στη πράξη "δεν θέλει να συνομιλήσει καθόλου".

ΚΥΠΕ