You are here

Άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή από 1ης Φεβρουαρίου της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ -Ιαπωνίας

12/12/2018 15:07

Τη σημερινή έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας και της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, χαιρετίζει η Κομισιόν.  Η εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Κομισιόν είναι η πρώτη που περιλαμβάνει μια ρητή αναφορά στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Θα δημιουργήσει μια ανοικτή ζώνη συναλλαγών που θα καλύπτει 635 εκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ. Η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι η πρώτη διμερής συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Zαν Kλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά ότι: "σχεδόν πέντε αιώνες μετά την καθιέρωση των πρώτων εμπορικών δεσμών με την Ιαπωνία, η έναρξη ισχύος της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας θα φέρει την εμπορική, πολιτική και στρατηγική σχέση μας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο", σημειώνοντας ότι ΕΕ και Ιαπωνία θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το ανοικτό, κερδοφόρο και βασισμένο σε κανόνες εμπόριο και να προσφέρουν σημαντικά και απτά οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες στις δύο περιοχές.

Η σημερινή ψηφοφορία ακολουθεί μια παρόμοια απόφαση που ελήφθη από το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, οπότε ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική επικύρωση της συμφωνίας και από τους δύο εταίρους και ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας θα απομακρύνει τη συντριπτική πλειοψηφία των δασμών που καταβάλλονται ετησίως από εταιρείες της ΕΕ που εξάγουν στην Ιαπωνία, καθώς και ορισμένους μακροχρόνιους ρυθμιστικούς φραγμούς, όπως για παράδειγμα στις εξαγωγές αυτοκινήτων. Θα ανοίξει επίσης την ιαπωνική αγορά 127 εκατομμυρίων καταναλωτών στα βασικά γεωργικά προϊόντα της ΕΕ και θα αυξήσει τις εξαγωγικές ευκαιρίες της ΕΕ σε πολλούς άλλους τομείς. Επιπλέον, η συμφωνία θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας σε διάφορους τομείς, θα επιβεβαιώσει την κοινή τους δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη και θα συμπεριλάβει για πρώτη φορά μια συγκεκριμένη δέσμευση για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

ΚΥΠΕ