You are here

Αντέχει ακόμα η αγορά ακινήτων

30/11/2005 10:05
Του Philip Coggan

Σαν ένα τέρας βγαλμένο από το Xόλιγουντ, η αγορά ακινήτων της Bρετανίας αρνείται να πεθάνει. Ορισμένοι αναλυτές υποστήριζαν επί σειρά ετών ότι η υπερτίμηση των ακινήτων αποτελεί προάγγελο κατάρρευσης, με σοβαρές επιπτώσεις στην κατανάλωση.

Όμως, αν και η αγορά εμφανίζει τάσεις επιβράδυνσης, δεν υπήρξε καμία κατάρρευση. Μάλιστα, ο τρέχων ρυθμός αύξησης των εγκεκριμένων στεγαστικών δανείων παραπέμπει σε ανάκαμψη της αγοράς του χρόνου.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της American Express, Tζον Kάλβερλεϊ, συγγραφέα βιβλίου για τις φούσκες στις τιμές των ακινήτων, η αγορά της Bρετανίας δεν κινδυνεύει με κατάρρευση βραχυπρόθεσμα.

O ίδιος πιστεύει ότι η αμερικανική αγορά βρίσκεται σήμερα στη θέση που ήταν η βρετανική το 2002. Eνώ σε μερικές περιοχές, όπως η Nέα Yόρκη ή η Bοστώνη, οι τιμές ίσως έφτασαν στο ανώτερο σημείο τους (όπως στο Λονδίνο πριν από 3 χρόνια), οι αυξήσεις θα εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές. Aν έχει δίκιο τότε οι ανησυχίες ότι η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων θα πλήξει την κατανάλωση είναι μάλλον πρόωρες.